Evo kako je Hrvatska na brzinu financijski porobljena

U vrijeme dok Vlada užurbano priprema privatizaciju svih preostalih državnih udjela u tvrtkama, ali i svih preostalih državnih tvrtki te dok nam strani diplomati otvoreno govore da će Europska Unija uvesti protektorat nad Hrvatskom jer uskoro nećemo moći vraćati enormne dugove, preispitat ćemo ovdje zbog čega je Hrvatska u tako kratko vrijeme došla u tako gotovo bezizlaznu situaciju.

(Autor: Damir Kramarić)

Republika Hrvatska je, da podsjetimo, još početkom devedesetih godina bila tek minimalno zadužena država, a imala je i vrlo vrijednu imovinu jer su sve strateški važne tvrtke i banke bile u društvenom vlasništu. No, to se, u samo dvadesetak godina, dramatično promijenilo. Kako i zbog čega?

Nevjerojatna podudarnost Perkinsove i hrvatske priče

Na osnovu onoga što se, po sličnom obrascu, dogodilo drugim financijski porobljenim zemljama, na osnovu analiza uzroka njihovog posrtanja te na osnovu usporedbi tih slučajeva s hrvatskom situacijom, pokušat ćemo dokučiti suštinske razloge strmoglavog pada Republike Hrvatske u ekonomski i financijski ponor.

Valja ovdje, kao prvo, upozoriti na nevjerojatnu podudarnost događaja koje je opisao John Perkins, poznati američki ‘ekonomski ubojica’, s razvojem situacije u Hrvatskoj.

Krojio novi svjetski ekonomski poredak

John Perkins je, da podsjetimo, bio čovjek čiji je zadatak bio krojenje novog ekonomskog poretka skupa s čelnicima MMF-a, Svjetske banke i drugih globalnih financijskih institucija. Osjetivši grižnju savjesti zbog onoga što je radio, napisao je knjigu “Ispovijesti ekonomskog ubojice” (“Confessions of an Economic Hit Man”) u kojoj je potanko opisao “prljave poslove” kojima se bavio.

U knjici Perkins priznaje da je ‘najvažniji zadatak ekonomskog plaćenog ubojice otkriti one zemlje Trećeg svijeta koje imaju bogate resurse za koje su zainteresirane američke korporacije, da bi potom Svjetska banka i slične institucije tim zemljama odobrile ogromne pozajmice. Zemlja završava tako što upada u ogroman dug koji ne može podmiriti.

‘Kad ne možete plaćati dugove, dajte nam sve resurse’

‘E, tada mi, ekonomski plaćeni ubojice idemo ponovno u tu zemlju i kažemo: Budući da ne možete platiti svoje dugove, dajte nam ono od čega živite – prodajte vašu naftu našim kompanijama po niskim cijenama ili nas podržite svojim glasovima u UN-u ili pošaljite svoje trupe da pomognu našima u Iraku’, napisao je Perkins.

Opisao je i način na koji funkcioniraju MMF i Svjetska banka.

– Jednom kada se zemlje zaduže, MMF im ponudi dodatnu financijsku pomoć. U nekom smislu, to znači smanjenje dugova, ali tek kada se država ili države slože da prodaju svoja dobra i druge resurse stranim kompanijama i privatiziraju javni sektor. Posljedica toga je da te države izgube svoju imovinu i svoj suverenitet.

Nobelovac Stigitz predvidio sve što se dogodilo u Hrvatskoj

Događa li se sličan scenarij upravo u Hrvatskoj? Nezavisni znanstvenici i ekonomisti s kojima smo razgovarali, nimalo u to ne sumnjaju.

– Sve što se događa Hrvatskoj predvidio je još Josip Eugen Stiglitz, nobelovac i bivši dopredsjednik Svjetske banke, koji je Svjetsku banku napustio kada je vidio kakvi su joj mračni ciljevi. Još 2001. godine on je progovorio o tome kako korporacije, moćne banke i Međunarodni monetarni fond u svojim tajnim dokumentima planiraju porobljavanje malih naroda. Navodi tajne planove ‘do prokletstva’ koji su se krili iza ‘mamaca’ za iste narode s prijevarom zvanom ‘STRATEGIJA POMOĆI’. Cilj je da Svjetska banka i svjetske korporacije vladama zemalja ‘žrtvi’ ponude taj program, u cilju otimačine nacionalnih resursa. Strategija ‘Četiri koraka do prokletstva’ bila je namijenjena malim narodima Indonezije, Ekvadora, Tunisa, te jugoistočne Europe, dakle i Hrvatskoj – tvrdi dr. Zlatko Miliša, pa primjećuje da sada imamo i materijalne dokaze da je to doista tako.

Miliša: Milanovićeva vlada sluga je MMF-a

– Očito je da Milanovićeva Vlada radi isključivo za Europsku komisiju i MMF. Po njihovom nalogu on i ministar financija korak po korak otimaju narodu nacionalno bogatstvo. Osim Hrvatskih šuma, prodat će i Hrvatske vode te nacionalne parkove, uključujući i najrazvikaniji – Plitvička jezera, ako ih u tome ne spriječimo – smatra sveučilišni profesor sociologije dr. Zlatko Miliša.

milanović i pusićNjegove predviđanja potpisuje i ekonomist Dinko Bartulović, osnivač ekonomskog pokreta Zajedno i pokretač njihove internetske ‘Škole demokracije’. U toj ‘školi’ na facebooku on tumači način financijskog porobljavanja malih naroda, odnosno detaljno razlaže četiri Stiglitz-ove točke, o kojima je govorio i Miliša.

Zajedno: Evo kako izgledaju ‘Četiri koraka do prokletsva’

– Joseph Stiglitz najbolje je opisao zamku u koju smo upali i zbog koje bi u roku od pet-šest godina mogli ostati bez sve svoje imovine. Zamka se sastoji od četiri koraka. Prvi je privatizacija. U toj fazi MMF, Svjetska banka i Europska komisija tjeraju političare da rasprodaju zajedničku imovinu, uz koju dolazi i  masna provizija onima koji pristanu to odraditi. Drugi korak je liberalizacija tržišta, čiji cilj je da se preuzmu banke i da se blokira narodna banka. Tada spekulativni kapital ulazi i izlazi iz zemlje kako hoće i kada hoće, bez da to itko kontrolira. Treći korak naziva se ‘tržišno određivanje cijena’, a podrazumijeva da sve cijene rastu: od stuje, vode, plina i svih ostalih režija i životnih troškova, dok jedino plaće i mirovine padaju. To se događa jer uz sve veću zaduženost, država ima sve veću potrebu za novcem. Taj novac skuplja sve većim porezima, trošarinama i inflacijskim porezima, odnosno poskupljenjima. I posljednji, četvrti korak, zove se ‘MMF prosvjedi’. Podrazumjeva da Svjetska banka i MMF smišljeno izazivaju pritisak na stanovništvo, kako bi izašlo na prosvjede. Spremni su na to, pa prosvjede koriste da bi dodatno opljačkali zemlju koja se našla u njihovoj klopci. Privatizacija se tada provodi još brutalnije, ali se informacije o tome nigdje ne objavljuju. Svi pišu i govore samo o kaosu kojeg su izazvali prosvjedi. Najbolji primjer za ovaj scenarij je Grčka – pojašnjava voditelj internetske Škole demokracije te zaključuje da na kraju opisanog ciklusa počnu padati cijene svega: od stanova, hotela, tvornica…, pa spekulativni kapital dolazi na svoje te sve kupuje gotovo zabadava.

I ovo odnekud zvuči poznato, zar ne?

Lauc: Kod nas slabići imaju najveći utjecaj

Dr. Ante Lauc, svestrani hrvatski znanstvenik, na osobnom se iskustvu uvjerio da se plan porobljavanja Hrvatske već godinama provodi.

bankrot hrvatska – MMF nam dolazi da zaštiti interes korporacija, a ne naroda. Hrvatski intelektualci se boje to reći, a ostali ne znaju o čemu se radi. John Perkins je najbolje opisao kako radi korporativni kapitalizam. Osnovni princip je: potplati ili ubij onoga koji se ne da potplatiti. I u Hrvatskoj ima ljudi koji znaju takve stvari, ali se boje o tome pričati. Kod nas slabići koji slušaju centre moći imaju velik utjecaj, dok su znalci na periferiji. To nije slučajno, Strategija stranaca je da dižu loše, a zatiru dobre, u što sam se i osobno uvjerio kada sam 2003. godine bio član komisije međunarodnog fonda TEMPUS. Ta komisija je ocjenjivala hrvatske i bosanske projekte koji su trebali dobiti novac da bi zaživjeli. Onim projektima kojima sam davao visoke ocjene, stranci su davali najniže ocjene, a onima kojima sam davao ‘jedinice’, oni su davali ‘petice’. Nekim međunarodnim institucijama u interesu je slabljenje Hrvatske, zbog čega uzdižu ono što ne valja, a gaze ono što vrijedi. Onog trenutka kada to shvati više ljudi, to će se promijeniti – tvrdi dr. Ante Lauc, svestrani sveučilišni profesor u mirovini (profesor psihologije, magistar strojarstva i doktor ekonomije) i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dijaspore za Slavoniju.

Hrvatska se može izvuđi uz pomoć morala i molitve

Dr. Ante  Lauc, unatoč svemu gore navedenom, ipak je optimist. Uvjeren je da se Hrvatska može izvući uz pomoć moralnog kapitala i znanja, odnosno uz pomoć poštenih i moralnih stručnjaka, te uz pomoć molitve i svojevrsnog duhovnog preporoda u Hrvatskoj.

– Znanstveno je dokazano da 85 posto uspješnosti neke tvrtke ili države ovisi o moralnom kapitalu, odnosno o vjeri, moralu i poštenju. Gdje je manje korupcije i nepoštenja, više je uspjeha i obrnuto. Vjera je, dakle, naš najveći adut, no nju treba pretvoriti u akciju. Crkva se, nažalost, boji politike, ili čak služi politici. Treba biti obrnuto: neka se boje oni koji krše Božje zakone, a ne oni koji ih poštuju i provode. Vjernici moraju osjetiti koja je snaga u njima, jer je Bog uz njih. No, nije dovoljan samo Bog. U akciju se trebaju uključiti sindikati i strukovne organizacije, zbog čega ću se boriti za ojačanje struke, a za slabljenje stranaka. Većina hrvatskih političkih stranaka su iste: šef odlučuje o svemu, pa nije bitna pamet ni moral, već poslušnost. To treba iz korijena promijeniti. U svemu tome vrlo važni su mediji. Veliki mediju su, nažalost, u funkciji ili stranih ili domaćih institucija koje ih kontroliraju. Zato je važno da postoje internet oaze i nezavisni portali , twiter i facebook, pomoću kojih je moguće prodrmati naše intelektualne, vjerske i druge strukture. Važna je i uloga hrvatske dijaspore koja je spremna pomoći, koja je i ranije pomagala, no koju su iskoristili, prevarili i odbacili. Važno je, dakle, pojačati sinergiju koju pokreće Bog svojom snagom, pri čemu valja imati na umu da je moralni kapital najvažniji. Jer gdje je poštenje, tu je i Božji blagoslov – ukratko je svoj recept za izlazak Hrvatske iz dužničkog ropstva predstavio dr. Ante Lauc.

Strategija neokolonizacije odavno pročitana

Vjeru da se Hrvatska sama može izvući iz teške situacije u koju su nas gurnule odnarođene ‘elite’, dijele i dr. Zlatko Miliša te Dinko Bartulović. Miliša smatra, naime, da je strategija neokolonizacije odavno pročitana.

– M euroskeptici, koji smo bili etiketirani kao negativci, napokon dolazimo na svoje. Sve više građana shvaća o čemu se ovdje radi. Ljudi postaju svjesni činjenice da izvršna vlast samo provodi naloge Europske komisije, MMF-a i Svjetske banke. Sada je samo pitanje: kada će narod reagirati. Uvjeren sam da će se u skoroj budućnosti posve razgolititi bit strategije koloniziranja Hrvatske te da će osobe koje rade na rastakanju Hrvatske ponižene otići odavde – predviđa dr. Miliša.

Da naigled bezizlaznu situaciju hrvatski građani mogu vrlo brzo izmijeniti u svoju korist tvrde i Dinko Bartulović te mr. Karino Hromin Sturm, čelnici pokreta Zajedno.

Kada nisu u klopci, Hrvati mogu brzo ‘ozdraviti’

Kada nisu u klopci o kojoj sam govorio, Hrvati imaju državu koja upravlja resursima. Ako vlada nije sposobna upravljati resursima poput HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, onda treba odstupiti. Činjenica, pak, da svega dva posto bogatih iskorištava 98 posto ostalog stanovništva, znači i da bi tih 98 posto, kada bi bili osvješteni i ujedinjeni, lako mogli preglasati manjinu koja nas je opljačkala, te da bi tada mogli u kratko vrijeme izgraditi bogatu i socijalno pravednu državu. Kroz Školu demokracije i drugim objavama i aktivnostima na našim facebook profilima već godinama upravo na tome i radimo – napominje Dinko Bartulović, osnivač pokreta ‘Zajedno’ (https://www.facebook.com/groups/ZAJEDNOzaHR/).

Valja ovdje primijetiti da je i drugdje u svijetu, pa i u Sjedinjenim američkim državama, u zadnje vrijeme došlo do buđenja svijesti koje se ponajviše očituje korz alternativne medije koji pršte tekstovima koji razotkrivaju obmane ‘elite’, koji pozivaju na osvještenje te odupiranje ispiranju mozga koje provode masovni mediji. Alternativni portali i popularni blogeri poput Zen Gardnera pišu, tako, da sve veći broj američkih građana ne vjeruje predsjedniku Obami, američkoj vladi i korporativnim medijima, čemu su itekako doprinijeli brojni zviždači i pokajnici koji javno razotkrivaju razne obmane, dakle ljudi poput već spomenutog John Perkinsa, Edwarda Snowdena, Julian Assangea i ostalih aktivista i ‘zviždača’.

Link na video ispovjest ‘ekonomskog ubojice’ Johna Perkinsa

U Zagreb stiže strani namjesnik: Kroz veleizdaju Hrvatska stigla do bankrota i prinudne uprave EU-a

(hrvatski-dom.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close