Eurosong u SAD ne shvataju ozbiljno zbog ovakvih poput Deena

Amerikancima je takmičenje za pjesmu Evrope prilično apstraktan događaj.

Nije uobičajeno da se prati ono što se događa na najvećem pjevačkom takmičenju Starog kontinenta, a kad se na to i odvaže najčešće su u pitanju izvještaji koji se bave bizarnošću ovog takmičenja.

Upravo jedan takav ususret sinoćnjem Eurosongu sklopio je i popularni američki portal BuzzFeed, poznat po svojim kratkim vijestima koje redovno obiluju duhovitim komentarima i opaskama, prenosi Index.hr.

A oni su svoj najavni tekst ove godine odlučili započeti riječima:

“Najčudnije i najveće evropsko pjevačko takmičenje se vratilo! Baš kao ‘American Idol’, samo s drag queenovima”.

Kako bi potvrdili tu svoju teoriju iz duge su historije takmičenja odlučili izdvojiti nastup Deena iz 2004. godine koji su popratili videom, ali i riječima:

 

“Eurovizija tek treba postati uvaženo takmičenje, vjerovatno stoga što je zapadna Evropa otpisuje kao kičasti spektakl. A kad se sagledaju neki prošli takmičari, kao što je Deen iz Bosne i Hercegovine, nije teško shvatiti zašto”.

Osim Deena, ekipa je odlučila spomenuti i Mariju Šerfović i njezinu “Molitvu”, ali ona je poslužila kao primjer pozitivne strane ovog takmičenja:

“I da, sve je prepuno čudaka i neke pjesme nisu na engleskom, ali Evrovizija je ustvari baš poput svakog drugog reality pjevačkog takmičenja: ima potpuno zbunjujući i politiziran sistem glasanja, jako puno jedno te istih pjesama, ali je i mjesto na kojem pripadnici manjina – poput Marije Šerifović koja je lezbijka i Romkinja – mogu izaći kao pobjednici”.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close