PolitikaRegion

Europski parlament danas odlučuje hoće li uništiti internet

Danas se u Europskom parlamentu glasa o budućnosti interneta. Iako to zvuči kao predramatična tvrdnja, riječ je o realnoj procjeni situacije. Naime, Europski parlament glasat će o tome dozvoljava li se da se s postojećim tekstom Direktive o autorskim pravima usvojenim na JURI odboru, tj. Odboru za pravna pitanja, uđe u međuinstitucionalne pregovore s Europskim vijećem i Europskom komisijom. Ne radi se o finalnom tekstu Direktive o autorskim pravima koji bi eurozastupnici trebali potvrditi ili odbaciti, ali je riječ o točki u kojoj proces promjene Direktive o autorskim pravima jasno odlazi u neželjenom smjeru za sve koji uživaju u specifičnim slobodama i praksama na internetu.

>> I vi se možete uključiti u borbu za slobodan internet, evo kako

>> Europski birokrati žele uništiti internet: Planiraju uvesti cenzuru i plaćanje linkova

Direktiva o autorskim pravima u jedinstvenom digitalnom tržištu, odnosno Directive on Copyright in the Digital Single Market, novo je pravilo u nastajanju Europske unije koje izaziva burne proteste i prozivke. Kritičari – među kojima je i UN-ov izvjestitelj za slobodu izražavanja David Kaye koji je Europskoj komisiji poslao i službeno prosvjedno pismo – smatraju da bi ova direktiva mogla ozbiljno ugroziti slobodu govora na internetu, ukinula bi popularne memeove, zakočila razvoj digitalnih tehnologija u Europskoj uniji, značajno otežala poslovanje manjih tvrtki i zakomplicirala život korisnika interneta.

Problematični su članci 11 i 13

U njoj se skoro sva odgovornost za zaštitu autorskih prava prebacuje na internetske kompanije koje bi ”morale poduzeti mjere koje će osigurati poštovanje ugovora postignutih s vlasnicima autorskih prava za njihova djela”.

Napose se kritizira članak 13 koji odgovornost za kontrolu korištenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internetske stranice, uvodeći pritom ideju automatskog filtra sadržaja i koji bi de facto zabranio korištenje popularnih memova kao što je Grumpy cat, ali i citate s Wikipedije i razne druge stvari koje su uobičajen i ustaljen dio internetske komunikacije. Problematičan je i članak 11, kojim bi se de facto stvorio porez na linkove.

U odboru za pravna pitanja se nova verzija ove Direktive provukla s jednim glasom više i sa žestokim neslaganjem eurozastupnika koji joj se protive, tako da je rezultat sutrašnjeg glasanja u Europskom parlamentu još otvoren. Javnost je također negativno reagirala i već se vode razne kampanje koje bi onemogućile usvajanje ovako koncipirane Direktive o autorskim pravima.

Željana Zovko podržava Uredbu “zbog zaštite hrvatske kulture od mediokriteta”

Stoga smo se odlučili upitati hrvatske eurozastupnike kako će sutra glasati. Poslali smo upite svima, a do zaključenja ovog teksta dobili smo odgovore Dubravke Šuice i Željane Zovko iz HDZ-a odnosno Europske pučke stranke (EPP), te Biljane Borzan i Tonina Picule iz SDP-a odnosno frakcije Socijalista i demokrata (S&D).

Zovko je bila jasna, glasat će za ovakvu verziju Direktive: ”Podržavam to. Zbog zaštite hrvatske glazbe, kulture i malih izdavača koji drukčije neće preživjeti tiraniju mediokriteta.” Poručila nam je i da pogledamo ”Konvenciju UNESCO o kulturnoj raznolikosti iz 2005. za koju sam se i osobno zalagala”.

Dubravka Šuica je bila opreznija i Indexu je rekla da večeras ima sastanak Kluba zastupnika o ovoj temi i nastavak konzultacija: ”Sutra ćemo vas o svemu obavijestiti.”Borzan i Picula su protiv

Iz ureda Biljane Borzan su nam poručili sljedeće: ”Zastupnica Borzan će glasati protiv puštanja direktive u ovom obliku u nastavak pregovora. Dakle, glasat će da se direktiva vrati u nadležni odbor na doradu jer je očito da neki članci, prije svega 11 i 13 nisu prihvatljivi u ovom obliku. Autorska prava svakako treba zaštiti, ali to se mora napraviti na drugačiji način. Dobili smo jako puno upita građana koji se brinu za slobodu prava na informaciju, kao i nekih autora koji smatraju da njihova prava treba zaštititi, ali nikako na ovaj način.”

Tonino Picula će također glasati protiv. ”Glasanje na nadležnom odboru JURI bilo je iznimno podijeljeno između i unutar političkih grupa, a tekst koji uključuje i sporne amandmane 11 i 13 usvojen je minimalnom većinom. Na predstojećem glasanju o davanju mandata za pregovore glasat ću protiv jer smatram da tekst treba vratiti na odbor i dodatno raspraviti, te pokušati ostvariti bolji konsenzus unutar parlamenta. Očigledno je da postojeći tekst izaziva nezadovoljstvo mnogih i njihova mišljenja trebamo uzeti u obzir.

Direktiva o autorskim pravima kompleksnija je od spornih amandmana 11 i 13 koji su izazvali najviše reakcija, zbog čega trebamo dozvoliti dovoljno vremena za argumentiranu raspravu prije nego što nastavimo ovaj zakonodavni proces”, objasnio je Picula svoju poziciju za Index.

Od ostalih hrvatskih eurozastupnika odgovore još uvijek nismo dobili.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close