„EuroBlic“: Milorad Dodik – Nije vrijeme za referendum…

– Srpska nikada neće odustati od referenduma o samostalnosti – poručio je predsjednik RS Milorad Dodik za „EuroBlic“.

– Tu šansu ne smije ispustiti moja politička generacija niti one koje dolaze poslije mene – rekao je Dodik. A kada će se referendum o samostalnosti RS desiti, to će zavisiti od postignutog društvenog konsenzusa unutar RS. Ono što je bitno, kaže predsjednik RS, jeste da Srpska ne smije pokazati nervozu po pitanju referenduma, te da njena politika o tome mora biti jasna, precizna i istrajna.

– Na referendum se ne može ići bez konsenzusa vlasti i opozicije. To nije nešto što se dešava danas ili će se dešavati sutra. Čak ne mogu ni da lociram kada će se to desiti, ali ne želim da RS ostane bez te mogućnosti niti da se dovodi u poziciju osporavanja priče o referendumu – ističe Dodik.

On naglašava da BiH, ovakva kakva je danas, nikome nije od koristi, pa ni strancima koji su već umorni od promašenih ideja kakvu BiH napraviti. Zato je BiH ostavljena da tavori, kaže Dodik

– Postoji neki status quo koji podrazumijeva različite poglede: jedan je unitarizacija, drugi je pokušaj gradnje onoga što međunarodna zajednica zove briselske reforme, treći je vraćajte nas na Dejton, četvrti dajte nam novu republiku i entitet, peti koji govori o tome da ne može postojati nijedan entitet i da moramo ići na regione… BiH je, dakle, nesretno mjesto za sve. Srpska bi pristala da ostane u BiH jedino kada bi se vratili na Dejtonski sporazum i organizovali BiH kao konfederalnu zajednicu s jasnim nadležnostima i zajedničkim politikama koje su isključivo predviđene Dejtonskim sporazumom – rekao je Dodik.

On ističe da ni međunarodna zajednica nije jedinstvena po pitanju BiH i da sve više gubi interes za nju. Stancima je, kaže Dodik, jedino važno da nema rata u BiH, a kako je „nama unutra“, njima je svejedno.

– Ove godine su evropski izbori i nijednom čoveku iz Evrope nije stalo do bilo kakvih razgovora i dogovora o BiH. Evidentno je da jedino Bošnjaci u BiH misle da treba ponovo izazvati dovoljno krize koja će iziritirati međunarodni faktor da interveniše i poravna situaciju. Međutim, mislim da je u postojećoj konstelaciji nemoguće očekivati dugoročan povratak međunarodne zajednice na način na koji smo to vidjeli prije – zaključio je Dodik.

(Blic.rs)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close