EU upućuje pomoć Srbiji i BiH

Evropska unija upućuje koordiniranu pomoć putem svog Mehanizma za civilnu zaštitu koji je aktiviran nakon prijema zahtjeva Srbije i Bosne i Hercegovine zbog teških poplava koje su pogodile dvije zemlje, saopšteno je iz Evropske komisije.

Bugarska, Njemačka, Slovenija i Austrija odgovorile su u roku od nekoliko sati pozitivno na hitan zahtjev Srbije za slanje pumpi za vodu velikog kapaciteta i operativnih timova posredstvom Koordinacionog centra za hitno reagovanje (ERCC) Evropske komisije.

Broj zemalja članica EU koje ponudile pomoć, 36 sati nakon molbe Srbije za pomoć dostigao je deset, pošto su se Češka Republika, Francuska, Hrvatska, Litvanija, Letonija i Estonija pridružile naporima u pružanju pomoći, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, u toku su pripreme za slanje čamaca za spašavanje, pumpi velikog kapaciteta i operativnih timova u Srbiju, a veći dio te pomoći stići će do nedjelje.

Na zahtjev BiH za sada su odgovorile Slovenija, Austrija, Luksemburg, Velika Britanija, Slovačka, Belgija i Njemačka, nudeći helikoptere i motorne čamce kojima bi pomogli evakuaciju građana i transport vode, lijekova i hrane. U toku je slanje pomoći, a dio troškova transporta snosi i Evropska komisija.

Sedmočlani tim Civilne zaštite Evropske unije raspoređen je u subotu u Srbiju da koordinira napore sa vlastima i Delegacijom EU u Srbiji, te da olakša isporuku dolazeće pomoći. Jedan tim eksperata EU za civilnu zaštitu biće poslat u nedjelju u BiH.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close