EU: U BiH ogromna stopa nezaposlenosti mladih!

Izvještaj Direktorata za ekonomiju i finansije iz Brisela

Majske poplave imale su devastirajući efekt na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Kako je objavio Direktorat Evropske komisije za ekonomiju i finansije (DEF), BiH će se godinama oporavljati od posljedica poplava, a njene ekonomske prilike i perspektive nisu obećavajuće. Ovo tijelo EK upozorilo je da BiH nastavlja tonuti u deflaciju.

Nema razvoja

Ona je u avgustu ove godine za 1,2 posto bila veća nego u istom periodu lani. Također, DEF navodi i da su ostali trendovi u BiH negativni. I dalje je upitno punjenje budžeta i izvršavanje obaveza BiH kako prema kreditorima tako i prema korisnicima budžeta.

Navedeno je da će i naredne godine budžet iznositi 750 miliona KM, da će se i dalje puniti uglavnom iz PDV-a te da nema razvojni, već socijalni karakter. Ističe se i ogromna stopa nezaposlenih.

– Posebno je pogođena populacija do 24 godine. Više od 60 posto njih nema posao niti perspektivu da u skorije vrijeme budu zaposleni. Primjetan je trend blagog pada zapošljavanja u javnom sektoru – navodi se u dokumentu DEF-a.

Rast deficita

Ističe se da je u Srbiji, Albaniji i Makedoniji zabilježen trend povećanja zaposlenja, dok u BiH i na Kosovu nije tako. Deficit tekućeg računa popeo se na više od 40 posto i samo do početka prve polovine ove godine on je uvećan za novih 246 miliona eura.

Iz DEF-a ističu da su poplave samo pogoršale inače lošu sliku bh. ekonomije. Ovo tijelo pozvalo je još jednom na duboke ekonomske i sistemske reforme i upozorilo da vremena za čekanje više nema.

Autor: S. NUMANOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close