EU ponovo zabrinuta i razočarana BiH

EU je razočarana i zabrinuta zastojem u napretku BiH na njenom evropskom putu. U godišnjim zaključcima o zemljama u procesu proširenja apeluje se na bh. lidere da intenziviraju napore u ostvarivanju preuzetih obaveza.

Savjet ministara EU još jednom je u utorak navečer (11.12.) iz Brisela uputio riječi podrške evropskoj perspektivi BiH „kao suverene i ujedinjene zemlje, koja uživa pun teritorijalni integritet“.

Međutim nastavak zaključaka o BiH koje su evropski ministri usvojili na kraju ove godine nije imao puno pozitivnih riječi kada je u pitanju evrointegracioni proces:

„Kada je BiH u pitanju, Savjet primjećuje napredak koji je postignut početkom 2012. godine, ali žali što takav zamah nije i održan. Izražavamo razočarenje zastojem u oblasti napretka u evropskim poslovima, dok je istovremeno nastavljeno sa retorikom razdora“, izjavila je šefica kiparske diplomatije, Erato Kozaku Markulis (Erato Kozakou Marcuollis), koja je predsjedavala sinoćnjim (12.12.2012.) Savjetom evropskih ministara u Briselu.


Vlasti BiH nisu učinile dovoljno

Šta su prioriteti na evropskom putu BiH?

Evropski ministri spoljnih i opštih poslova pozdravili su tako formiranje Vijeća ministara BiH, početkom godine i donošenje Zakona o cenzusu i državnoj pomoći. Pozdravljeno je i pokretanje dijaloga na visokom političkom nivou namijenjenom pristupnom procesu BiH, ali odmah i izraženo žaljenje zbog probijanja rokova iz junske Mape puta, kao i zabrinutost zbog izostajanja primjene političkih dogovora. EU je još jednom BiH poručila da je usklađivanje Ustava zemlje sa presudom Evropskog suda za ljudska prava „prioritetno pitanje“kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Za podnošenje kredibilnog zahtjeva za kandidatski status, BiH mora pored primjene presude u slučaju Sejdić Finci da na zadovoljavajući način ispunjava i odredbe iz Prelaznog ugovora. Zemlje članice EU pozvale su BiH da uspostavi efikasan koordinacioni mehanizam koji će se baviti evropskim pitanjima. Iz Brisela je upozoreno na potrebu uspostavljanja nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema u BiH, kao i što brže prilagođavanje promjenama koje će nastati ulaskom Hrvatske u EU, pogotovo u polju izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH. Savjet evropskih ministara pozavo je još jednom BiH da ispuni neophodne ciljeve i uslove za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. Na kraju zaključaka, zemlje članice EU apeluju na bosanskohercegovačke političke lidere da intenziviraju napore u ostvarivanju preuzetih obaveza zarad svojih građana i zemlje. U tom cilju, naglašava se neophodnost formiranja stabilnih vlasti na svim nivoima, koje će za prioritet imati fokusiranje na evropsku agendu BiH.

Autorica: Marina Maksimović

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close