EU piše zaključke o BiH

Političko bezbjednosni komitet na ambasadorskom nivou (PSC) na jučerašnjoj sjednici u Briselu trebalo je da definiše konačan tekst zaključaka vezanih za BiH, koje će Savjet za spoljne poslove EU (FAC) usvojiti na sjednici u ponedjeljak, 22. jula, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor “Glasa Srpske” iz Brisela rekao je da je u srijedu na sjednici COWEB-a, radnog tijela Evropske unije za region Zapadnog Balkana, odlučeno da  se definitivno na sjednici Savjeta za spoljne poslove EU 22. jula usvoje zaključci o BiH.

Isti izvor rekao je da bi zaključci trebali biti usvojeni kao A-point što znači da ministri na sjednici u ponedjeljak neće raspravljati o njima da će samo usvojiti materijal koji će sutra definisati PSC.

„Navodno će ovaj put zaključci biti drugačiji. Ranije su zaključci o BiH bili opširni, a sada bi trebali biti kratki i koncizni. Očekuje se da će FAC pozvati političke lidere u BiH da ukoliko hoće napredak  treba da urade sve ono što su obećali kada je usvojena Mapa puta“, rekao je izvor iz Brisela.

Sadržaj zaključaka još nije poznat, jer je riječ o radnim materijalima.

Vjerovatno se ni sutra neće mnogo znati, jer će ovaj dokument na sjednici Savjeta EU u ponedjeljak biti potvrđen i tek tada postati javan.

Portparol visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Catherine Ashton, Maja Kocijančić potvrdila je juče “Glasu Srpske” da će Savjet za spoljne poslove EU raspravljati u ponedjeljak o stanju u BiH.

„Biće dati kratki zaključci o BiH, ali rad i rasprava o zaključcima još je u toku, tako da ne možemo o tome davati više informacija. Ono što mogu reći je da će zaključci sigurno biti u vezi sa trenutnom političkom situacijom u BiH“, istakla je Kocijančićeva.

Ranije je iz Brisela više puta izraženo žaljenje zbog toga što se odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u slučaju „Sejdić-Finci” ne implementira i što se ne poštuje dogovor, odnosno “Mapa puta” lidera političkih partija i predstavnika vlasti postignut početkom 2012. godine u Briselu.

Posljednji zaključci

Na sjednici krajem prošle godine Savjet ministara inostranih poslova EU izrazio je razočarenje napretkom u ostvarenju programa približavanja BiH Evropskoj uniji koji je, kako su tada naveli, zaustavljen.

Šefovi diplomatija zemalja EU izrazili su razočarenje tempom kojim se BiH kreće na putu ka Uniji, naglasivši da je evidentan zastoj u sprovođenju reformi.

Isti stav Catherine Ashton je ponovila i u aprilu ove godine prilikom posjete BiH.

Glas Srpske

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close