Šta građani pišu o Dodiku, Radončiću, Lagumdžiji, Čoviću…

Koliko se na internetu čitaju aktuelni tekstovi, toliko su popularni i komentari koje ostavljaju čitaoci, a ni na bh. portalima ne nedostaje reakcija građana na izjave i poteze bh. zvaničnika.

Svakako treba imati u vidu da među „komentatorima“ tekstova ima i onih kojima je to „posao“, odnosno instruirani su da pišu ili se, jednostavno, radi o dokoličarima, dok neki tu „zalutaju“ željni svađa pa se počesto polemika razvije u sasvim drugom pravcu od onog što je stvarna tema. No, sigurno je da ima i onih koji, nezavisno od bilo koga i bez ikakvih utjecaja, iznose svoje stavove, a mnogima su ti komentari i pokazatelj u kojoj mjeri su naši političari popularni ili omraženi u narodu.

Gradi fabrike

Naš list istražio je kakva mišljenja su posjetioci portala iznijeli na neke od posljednjih političkih aktuelnosti u našoj zemlji. Među uvjerljivo najviše komentiranim tekstovima u bh. političkom svijetu u posljednje vrijeme bili su oni u kojima su prenošene izjave aktuelnih državnih zvaničnika povodom odbijanja srpskih predstavnika da učestvuju u radu državne vlasti, potom ustavnih promjena, akcija SIPA-e…

Kao i uvijek, ponajviše pažnje izazovu izjave predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika, pa je tako bilo i s njegovom nedavnom izjavom „Moj odlazak u Sarajevo značio bi kraj BiH“. Ovaj naslov intervjua osvanuo je 10. jula u beogradskom „Blicu“, „pojačan“ Dodikovom izjavom da, „ako bi se ikada desilo, hipotetički, da odem u zajedničke organe, to će samo značiti da sam shvatio da od BiH nema ništa i da ću otići tamo da se taj završni čin ostvari“, širio se po portalima regiona poput virusa.

I na samom portalu Blic.rs, iako je srbijanski, ovakva izjava bila je izložena kritikama građana.

– Daj, čovječe, zapošljavaj ljude, dovlači investitore, gradi fabrike… Dokle ćete prodavati ovakvu priču o BiH. Srpska, ako nije jaka i ako je ne činiš jakom, sama sebe uništava i ukida – prokomentirao je posjetilac pod pseudonimom „Srpska“.

Izvjesni „Dinko“, pak, poručio je Dodiku: „To o čemu ti pričaš se ne može ostvariti ni u Srbiji, a kamoli u RS, koja je blokirana na sve moguće načine. Kada se nešto plaća, novac prolazi preko 15 računa, i ko bi htio poslovati u takvom okruženju“.

„Gavrilo-Princip“ je nadalje napisao Dodiku da, „dok postoje jaka Njemačka i SAD, to možeš samo da sanjaš, a i Srbija ne može da dira RS ako hoće u Evropu“.

Pravi odgovor

Jedan od najviše komentiranih tekstova u posljednje vrijeme bio je i onaj na portalu Klix.ba s naslovom: „Radončić: U Banjoj Luci je ubijen Bošnjak kod Ferhadije, ali smo mi dolazili na sjednice“.

Riječ je o izjavi državnog ministra sigurnosti i lidera SBB-a Fahrudina Radončića iznesenoj tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH 8. jula na kojoj je raspravljano o protestima građana održanim u Sarajevu 6. juna ispred institucija BiH.

– Danas sam zahvalan ljudima iz RS i drugima koji su došli. Zahvaljujem na toj vrsti tolerancije, ali vas podsjećam da je bilo i mnogo težih slučajeva gdje su i Bošnjaci pokazali toleranciju. Imate vrlo dramatičan i težak događaj u Banjoj Luci kada je postavljan kamen temeljac za Ferhadiju. Čovjek je kamenovan i ubijen, zapaljeno je sedam-osam autobusa, mi smo i tada bili tolerantni i dolazili na sjednice Skupštine RS – kazao je tom prilikom Radončić, a njegov govor na sjednici Predstavničkog doma, čiji je dio prenesen na Klix.ba, dobio je više od 200 komentara posjetilaca interneta.

Velika većina njih izrazila se pozitivno prema govoru ministra, pa je tako posjetilac pod pseudonimom „Almaa“ napisala: „Gotovo svaki dan pročitam neku Fahrinu izjavu i prijatno se iznenadim“, a „Rajven“ je dodao: „Bravo 1.000.000 puta za Fahru, najbolji ministar, svaka mu je na mjestu“.

Najviše posjetilaca, poput „Mobile9“, ostavili su komentare u smislu: „Radončića za predsjednika!“, a bilo je i poruka kakvu je ostavio „Ottmar“: „Ista ta Majkićka i kompanija (sa DoDickom na čelu) su razvlastili državu i uzeli joj sve nadležnosti – a sada se pitaju ko je kriv i zašto se nije reagovalo. Pa ko će reagovati kada državi ne date ni da se kanalizacijom bavi? Sve nadležnosti ste bacili na niže nivoe. Nemoj ih, Fahro, podsjećati da su ubili čovjeka u BL. To se nije desilo, to je isto laž i zavjera protiv Srba“.

Osoba pod pseudonimom „Dmachiavelli“ napisala je: „Fahro, za ovo ti svaka čast, a nije prvi put da jedini progovoriš kako treba i daš pravi odgovor na urlikanje fašista iz RS“.

Na istom portalu izjava predsjednika SDP-a i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije nakon održane sjednice Predsjedništva stranke od 3. jula da je „besmisleno davati bilo kakvu političku ocjenu kada je u pitanju borba SDA da ostane u vlasti“ izazvala je, također, mnogo komentara.

Nema ideje

Sudeći prema njima, javnost je dosta podijeljena kada je u pitanju podrška SDP-u i SDA. Ipak, u manjini su bili oni koji su podržali i jednu i drugu stranku, a više su preovladavali komentari poput ovih: „Razlika između SDA i SDP-a je ogromna, ne zna se tačno ko je koliko ukrao. Mrtva utrka“. Među upečatljivijim je i onaj posjetioca „OO7“ koji je napisao : „Bojim se da će Zlaja i crveni kmeri trebati početi raditi i što je najvažnije – osluškivati mišljenje naroda – i tako po želji naroda postupati, inače, marš u opoziciju“.

Susret lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika, održan 10. jula, tokom kojeg je Čović rekao da BiH treba organizirati kroz četiri federalne jedinice, a Dodik da RS mora ostati nedirnut entitet, izazvao je, također, mnogo diskusija.

Najposjećeniji hercegovački portal Bljesak.info bio je poligon za čak 136 komentara na ovu vijest. Među onim konstruktivnijim izdvajamo komentar: „Nema u EU dok se ne shvati da Hrvati ne žive samo u Hercegovini“.

Zanimljivo u svemu ovome je to što su, osim dosta neozbiljnih, na ovom portalu zabilježeni i komentari koji ne podržavaju izrečene Čovićeve stavove iako je riječ o mediju čija je publika većinski hrvatska.

– Stvar je u tome što je HDZ defaultno antiprotivan svemu. Jednostavno, nemaju niti rješenje niti ideju šta uraditi, a čak da se što uradi oko rješavanja/uređenja, prvo bi trebala vrhuška kazneno odgovarati za kriminal – stoji u jednom od njih.

U još jednom se navodi i da „Čović samo spominje Komšića, a nikad Vlajkija (koji nema niti slovo H od Hrvata), kojeg su Srbi izabrali Hrvatima u tzv. RS“.

Bakiru poručeno: „Bježi, izdajniče, iz Bosne“

 

Vijest na portalu Vijesti.ba  


… i komentari na tekst

Bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću (SDA), čini se, ni naslov „Čast mi je biti s herojima BiH“ teksta objavljenog na portalu Vijesti.ba, sudeći prema pratećim komentarima, nije pomogao u gradnji boljeg imidža.

Komentari na ovu Izetbegovićevu izjavu datu na manifestaciji „Preživjeli smo“ održanoj u Sarajevu u sklopu proboja pripadnika 28. divizije ARBiH iz Srebrenice na slobodni teritorij, čini se, dovoljno govore o percepciji naroda o njemu.

„Bježi, izdajniče, iz Bosne“, „Sudiće ti narod ili sud, stoga bježi u svoju vilu u Turskoj, ne mlati praznu slamu, sram te bilo i Boga i naroda“, samo su neki od komentara upućeni bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

Uz poruku „Bakire, idi posjeti Sanadara“, posjetioci su Izetbegoviću napisali i sljedeće:

– O herojima je najbolje samo ti da ne pričaš. Ti samo možeš s lopovima o lopovluku pričati. Poštenu raju ne uznemiravaj.

Sicilijanska mafija je mala maca za ove naše budimire, lijanoviće i ekipu

Vijest na portalu Avaz.ba…     

 

… i komentari na tekst

Među onima koji redovno izazivaju veliku pažnju javnosti su i tekstovi vezani uz aferu potpredsjednika NSRzB-a i federalnog dopremijera i ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića. Komentari na vijest od 3. jula koju je objavio portal Avaz.ba da je SIPA upala u njegov ured dovoljno govore kakva je percepcija javnosti prema ovom političaru.

– Krajnje vrijeme je da se političkoj mafiji stane ukraj, sicilijanska mafija je mala maca za ove naše budimire, lijanoviće i ekipu – napisala je to Aldijana Huseinović, a Mario Bogeljić dodao: „Slažem se s Aldijanom, samo treba pridodati Izetbegovića i ekipu“.

Komentirajući ovu vijest, Jasmina Đukanović se zapitala:

– Ima li u toj Federalnoj vladi iko, a da nije neki lopov?

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close