EU otvara nova vrata za ubrzani put BiH: Sejdić-Finci više nije preduslov za napredak

Novi pristup EU prema BiH danas su zvanično potvrdili ministri vanjski poslova zemalja članica Unije. Kao što je I najavljeno nakon propasti pregovora u slučaju Sejdić – Finci, EU poziva lidere I institucije u BiH da rade na ekonomskom razvoju, zapošljavanju, jačanju vladavine prava I borbi s organiziranim kriminalom I korupcijom.

EU spremna je pomoći – odmah, a Sejdić-Finci više nisu ključni preduslov za napredak ka EU.

Vijeće ministara EU neprihvatljivim je ocijenilo svaku secesionističku retoriku koja vodi ka podjeli BiH. Izražena je ozbiljna zabrinutost  zbog zastoja na putu EU integracija u BiH, te naglašeno da se to dešava zbog nedostatka političke volje dijela političara u zemlji, te kontinuirane retorike podjela. EU je, navode ministri, čula građanski poziv s ulica da se popravi socijalna i ekonomska situacija u BiH.

Ključna pitanja na putu BiH ka EU moraju biti riješena, navedeno je u zaključcima. No, podržan je prošireni pristup prema zemlji.

Vijeće također podržava proširenje struktoralnog dijaloga o pravosuđu na vladavinu prava i pitanja borbe protiv korupcije. Uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije važno je i za realizaciju IPA projekata, ali i za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se.

U zaključcima je navedeno da, nakon pobrojanih hitnih akcija, bh. vlasti moraju nakon oktobarskih izbora, što je prije moguće riješiti pitanja funkcionalnosti i efikasnosti institucija u zemlji na svim nivoima, ali i okončati provedbu presude u slučaju Sejdić – Finci. EU vidi BiH kao nešto što se, od svih bitnih pitanja, prvo može dovesti u red. Ono što se ne nalazi u zaključcima jeste posao koji je pred EU nakon oktobarskih izbora u BiH, a njega je puno, naglašeno je na sastanku.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close