EU: Novi zakonski okvir za zaštitu poslovne tajne

Vijeće Evropske unije dogovorilo je uspostavljanje novog zakonskog okvira za zaštitu poslovne tajne.
Novi okvir ima za cilj da olakša nacionalnim sudovima da u slučajevima zloupotrebe povjerljivih poslovnih informacija, uklone proizvode s tržišta i olakšaju žrtvama naknadu za ilegalne akcije.
Predsjednik u Uredu Vijeća za konkurentnost, grčki zamjenik ministra za razvoj i konkurentnost Notis Mitarachi, ovim povodom prokomentirasao je:
“Danas smo se odlučili na jasan i koherentan pravni režim zaštite protiv pronevjera poslovne tajne u zemaljama članicama EU. Ova odluka će promovisati inovativnost kompanija, osigurati fer i poštenu konkurenciju i stvoriti sigurno okruženje koje će voditi inovacijama, razmjeni vrijednih znanja i prekograničnim komercijalnim aktivnostima na unutrašnjem tržištu EU. Ovo će osnažiti kompanije da nastave ulaganja s više samopouzdanja u istraživanje i inovacije u Evropi.”
Prema sporazumu , novi okvir će uključivati ​​sljedeće glavne značajke:
– Minimum usklađivanja različitih režima građanskog prava, omogućavajući državama članicama da primjenjuju strožija pravila;
– ustanovljenje zajedničkih principa definicija i zaštitnih mjera, a skladu sa
međunarodnim ugovorima, kao što su mjere, postupci i pravni lijekovi, koji trebaju biti na raspolaganju u svrhu prava obeštećenja;
– Ograničenje na period od šest godina za potraživanja ili preduzmanje akcije prije sudova
-zaštita povjerljivosti u slučaju legalnih sudskh postupaka
– Uspostavljanje režima povoljnog za zaposlene i njihove odgovornost za štete u slučaju povrede poslovne tajne, ako djeluju bez namjere.
(Indikator.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close