EU i NATO podržali dogovor Rusije i SAD o sirijskom hemijskom naoružanju

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i generalni sekretar NATO-a izrazili podršku dogovoru o eliminaciji sirijskog hemijskog oružja

BRUXELLES (AA) – EU i NATO pozdravili su dogovor koji je američki državni sekretar John Kerry postigao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u subotu u Genevi.

Prema ovom dogovoru, zalihe hemijskog naoružanja koje posjeduje Sirija bi trebale biti uništene do 2014. godine.

U saopćenju iz ureda visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton pozdravljen je sporazum i poziva se Vijeće sigurnosti UN-a da preuzme svoju odgovornost u donošenju rezolucije kako bi se što prije autorizirao nastavak ovog procesa.

„Pridružujem se SAD i Rusiji u zahtjevu da Sirija obezbijedi Izvršno vijeće Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW), UN i druge organizacije koje pružaju podršku, sa pravima da odmah imaju neograničen pristup kako bi izvršili inspekciju svih mjesta u Siriji. Pozdravljam izjavu kojom se sirijske vlasti obavezuju da primjene Konvenciju o hemijskom naoružanju na privremenoj bazi, prije nego što ona stupi na snagu.“

Ashton je također pozvala sve partnere u međunarodnoj zajednici da podrže brzo održavanje mirovne konferencije o Siriji.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao kako je ovo „važan korak prema cilju koji će osigurati brzu, sigurnu i provjerljivu eliminaciju sirijskih zaliha hemijskog oružja“.

Prema Rasmussenu, puna i bezrezervna saradnja iz Sirije je sada neophodna.

„Međunarodna zajednica ima odgovornost da osigura da se podrži praksa nekorištenja hemijskog naoružanja, i da oni koji to krše budu kažnjeni. Sporazum bi trebao dati dalji poticaj za političko rješenje koje bi okončalo krvoproliće u Siriji.“

Američko-ruski sporazum podrazumijeva da Sirija preda detalje o posjedovanju hemijskog naoružanja u roku od jedne sedmice. Potom bi međunarodni inspektori bili poslani na teren, tokom novembra, u misiju „uništavanja i/ili uklanjanja“, što bi trebalo biti okončano do sredine 2014. godine.

U zajedničkom javnom pojavljivanju u subotu, Lavrov i Kerry su rekli kako će sirijski režim imati sedmicu da obezbijedi eksperte iz OPCW-a kojima će dati neograničen pristup programima hemijskog naoružanja.

Kerry je također rekao da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo nametnuti mjere u slučaju da Assadov režim ne sarađuje.

Lavrov je rekao da ovaj dogovor „tek početak puta“ i dodao kako se dogovor ne dotiče korištenja sile protiv režima.

tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close