Kolumne

EU daje milijarde eura Turskoj za izbjeglice – najveći dio novca se izgubo

Turska je od Europske unije dobila  milijarde eura za potporu sirijskim izbjeglicama, ali projekti za pomoć tim ljudima, kako ne bi krenuli put Europe, kako se ispostavilo, ne daju željene rezultate. Prema izvješću Europskog revizorskog suda, turske vlasti sredstva ne troše učinkovito, a razina dodatnih troškova povezanih s pomoći izbjeglicama je iznimno visoka, piše njemački časopis Focus.

Europska unija daje milijarde eura Turskoj za pomoć izbjeglicama, ali najveći dio novca se izgubi, piše njemački časopis Focus.

Europa pumpa ogromne količine novca u Tursku, tako da lokalne vlasti sirijskim izbjeglicama, više ili manje, lakše mogu osigurati normalan život. Ali gdje taj novac zapravo završava? Europski revizorski sud je temeljito razmotrio ovo pitanje, a rezultati nisu bili pozitivni, navodi njemački list.

Ovo je za Nijemce posebno važna tema, jer je to bila želja i ideja koju je promovirala njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je osobno putovala u posjet “sultanu” Erdoganu, kako bi ga zamolila za ovu “uslugu” koju plaćaju svi porezni obveznici EU.

merkel erdogan

FOTO – Angela Merkel u službenoj posjeti Turskoj u Erdoganovoj “Palači s tisuću  soba”

Prema reviziji, Turska bi mogla učinkovitije iskoristiti milijarde dolara primljenih od EU za potrebe izbjeglica.

Gotovo polovica humanitarnih projekata koje financira Europa nisu dali željene rezultate, navodi se u izvješću objavljenom u utorak. Korištenje sredstava se može optimizirati, navodi se u sažetku Europskog revizorskog suda.

Prema tijelu EU, nije se uspio postići željeni napredak na projektima koji imaju za cilj poboljšanje zaštite i poboljšanje obrazovanja za izbjeglice. To se također odnosi i na projekte zdravstvene zaštite.

Turska je prihvatila više izbjeglica iz Sirije nego sve druge zemlje. U ožujku 2016. je zaključen sporazum kojim se EU obvezala da će Turskoj dati financijsku potporu od 6 milijardi eura, a prema ovom sporazumu EU može vratiti sve migrante koji su do grčkih otoka ilegalno prešli iz Turske. Zbog toga su zemlje EU odlučile pomoći izbjeglicama iz Sirije koji žive u Turskoj. Do sada je zemlja prihvatila ukupno 3,6 milijuna izbjeglica iz Sirije, najviše više u svijetu, a uglavnom su smješteni u kampove na jugu zemlje u pograničnom području sa Sirijom.

Europski revizorski sud je kritizirao Tursku zbog neučinkovitog djelovanja njezinih upravljačkih struktura i vrlo visoke razine posrednih troškova, koji su vidljivi stranim partnerima u provedbi velikih projekata financijske pomoći.

Izvješće također govori o nedovoljno pozornosti koja bi se trebala posvetiti razvoju vodoopskrbe i sanitarnih usluga, prikupljanju i zbrinjavanju otpada, te integraciji izbjeglica u tržište rada u Turskoj.

“Revizorska komora je utvrdila da se glavnim područjima rada, komunalnoj infrastrukturi i socio-ekonomskoj podršci, ni posvećuje dovoljno pažnje”, navodi se u izvješću.

To je prvenstveno posljedica činjenice da se Europska komisija i turske vlasti odgovorne za pružanje pomoći nisu složile oko toga kako točno postupati u tim pitanjima, objašnjava njemački časopis.

U službenoj izjavi Europska komisija ističe da je planiranje uzelo u obzir i osnovne odredbe, ali da se nisu poduzele potrebne mjere na području općinske infrastrukture jer projekti Turske koje treba financirati uopće nisu razrađeni.

Od 6 milijardi eura, koliko je Europska unija obećala Turskoj, već je poslano 3 milijarde eura, navodi se u članku. Oko trećine novca je Ankara dobila iz općeg proračuna EU, a dvije trećine dolazi iz nacionalnih proračuna zemalja članica Europske unije. Druga tranša bi se trebala financirati u inverznom omjeru, odnosno, opći proračun bi dao dvije trećine, a trećinu bi dale zemlje članice iz svojih proračuna, prenosi Focus

Međutim, i opći proračun EU se puni doprinosima zemalja članica, tako da je turskom predsjedniku Erdoganu sasvim svejedno kako će dobiti novac. Važno je da milijarde stignu u Ankaru.

Focus

VIDEO – Sirijski izbjeglički kamp Bab Al-Salma u južnoj Turskoj

Logicno.com
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close