Kultura

Esad Bajtal: Otvoreno pismo Valentinu Inzku iz 2009.

Dva teksta donosimo, a tema ja zajednička:

1. Otvoreno pismo Valentinu Inzku

2. INZKO: SNSD mi je uputio prijetnje smrću i to će riješiti nadležni organi 
____________________________
Dr. sci. Esad BAJTAL
orbus.be – 14.06.2009.

Mit dem Staub, den wir aufwirbeln,
verhüllen wir unsere Nacktheit.

Herbert HECKMANN

Poštovani gospodine Inzko,

Pretpostavljam da Vam gornja misao Herberta Heckmanna nije nepoznata.

No, i ako nije  (ne moramo baš sve znati, zar ne?), vjerujem da Vam je moralna logika koju njegov iskaz postulira samorazumljiva.

S prašinom koju podižemo prikrivamo našu golotinju.
Tako bi otprilike glasio prevod Heckmannovog citata.

Za potrebe onoga što hoću da Vam kažem, i u svrhu izoštravanja etičkog momenta Hackmannove poruke, prevešću to malo slobodnije nimalo ne narušavajući moralni credo napisanog.

Dakle:
S prašinom koju podižemo oko sebe, samo otkrivamo svoju golotinju.

Vama se upravo to dogodilo.
Svojim nedavnim javnim zahtjevom (Pismom) Narodnoj skupštini RS-a, podigli ste ogromnu prašinu sa obje strane željezne entitetske zavjese.

Ta prašina, kod jednih je pobudila ljudsku nadu da ćete, uz podršku Međunarodne zajednice (koja je također vrlo “prašnjavo” eksponirana),  Milorada Dodika, Miloševićevog ideološkog nasljednika, u njegovom višegodišnjem antidaytonskom i anticivilizacijskom djelovanju, konačno zaustaviti.

Kod drugih, Vaše pismo (prašina) viđeno je kao odlična mogućnost da se i Vama i Svijetu, još jednom, direktno, i već uobičajeno, cinički pljune u lice.

Tako je i učinjeno.

Najprije Vam je, iz RS-a, otvoreno, medijski javno, tonom neviđenog omalovažavanja, rečeno da ništa od onoga što tražite neće biti ispunjeno.

Citiram:
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština RS neće povući zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa Rs na BiH, što je tražio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

A zatim je, oslovivši Vas neodređenom zamjenicom “neko” (čija upotreba u našoj jezičkoj praksi, i logički analognom kontekstu, ima nadmeni, posprdno-omalovažavajući smisao), nastavio:

Ako neko misli da će to biti urađeno, samo zato što tako misli da treba, to su prošli dani.

Istovremeno, nazvavši Vas silnikom, svoju je prizemno-provincijalnu taštinu, pred svojim medijima, zadovoljavao i uvredljivo tempiranim iskazima tipa:

“…da bi bilo dobro i pametno” da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “ne manifestuje silu, poručivši Vam da se on ne boji Vaših “bonskih ovlaštenja”.
Cf: http://www.svevijesti.ba/content/view/32012/218/

Odmah nakon toga, KOS-ovsko KGB-ovskim trikovima, poput onog ratnog da smo sami sebe granatirali na Markalama (Sarajevo) i Kapiji (Tuzla), počelo je razvijanje strategije razvodnjavanja težine i smisla Vašeg zahtjeva. Naime, bestidno, kao da je u pitanju nemirni đak prvak, pozvali su Vas, da “dođete u Skupštinu” da im razjasnite (resp. položite račun), o čemu se zapravo radi, tj. da im se izvinete za pokazani “nestašluk”.

Nasjevši naivno na otrcanu KGB-ovštinu (zar se o zahtjevima raspravlja!!!???), počeli ste pokajničko-objašnjavalačku prepisku s njima, čime ste, automatski devalvirali ozbiljnost vlastitog  nauma (Pisma) svodeći ga od neupitno obavezujućegzahtjeva međunarodnog službenika, na – neobavezujući pokušaj nekog političkog naivca.

Drugim ste pismom, potpisali svoj prvi poraz, koji je, danas, dva dana nakon neizvršenja traženog poništavanja Zaključaka – definitivan. Umjesto poništenja Zaključaka, kako ste tražili i vremenski jasno precizirali do kada (11. juni, 2009.), to MORA biti učinjeno, mangupski (h)ladno, poručili su Vam, medijski; samo to da, sporne antidaytonske Zaključke, eto, “neće objaviti u Glasniku”.

Umjesto da im ponovite šta ste tražili, i šta treba da učine (da PONIŠTE ANTIDAYTONSKE ZAKLJUČKE), Vi ste se pokajnički povukli, skrušeno rekavši kako ćete čekati par dana da vidite hoće li održati riječ.
Dakle, uprkos ogromnoj javnoj prašini koju ste digli svojim zahtjevom, odustali ste od poništavanja, odustali ste od Pisma, i time, sred pompezne prašine razgolitili sramotu vlastite inkonzistentnosti.

Na Vašem mjestu, meni se to ne bi dogodilo.
Ne zato da bih učinio nešto za nekog drugog (BiH), nego zato što uvijek nepokolebljivo stojim iza sebe samog i onog što reknem. I ne iz razloga tvrdoglavosti! Nego, i prije svega, zato što prethodno dobro i trezveno razmislim šta mogu i šta hoću; a šta neću i šta ne mogu.

Poštovani gospodine Inzko,

Završiću svoje skromno i nedorečeno pismo onako kako sam ga i počeo, riječima još jednog, mudrog i rekao bih dalekovidnog, njemačkog književnika, koji nas opominje da

Beim Beginne einer Unternehmung und unweit des Zieles ist die Gefahr des Misslingenes am grössten. Wenn Schiffe scheitern so geschieht es nahe am Ufer.

Odnosno:

U početku nekog pothvata i nedaleko od cilja najveća je opasnost od neuspjeha. Brodovi se obično razbijaju blizu kopna.
(Ludwig Börne, 1786-1873).

Nažalost, niste uspjeli.
Razbili su Vas!
Nasukali ste se!
A bili ste tako blizu.

Vaš rasklimani brod uzalud su gurali i moćna Amerika i smušena Evropa.
Očito, zbog konformističke golotinje bilo Vas je stid da izađete na Dodikovo kopno.

Ali, “ne lezi vraže”, kažu Bosanci.

Upravo svojim sramežljivim ostajanjem u vodi (prašini)
svoju ste moralnu golotinju samo otkrili, a ne prikrili – kao što vjerujete da jeste.

Na samom kraju, još samo nešto:

Ponesen odlučnošću Vašeg Pisma NSRS, ponadao sam se, da ću, konačno, dobiti državu i pasoš kakve sam imao prije totalitarnih vladavina Miloševića, Karadžića i Dodika, i da ću definitivno, i formalno, postati Građanin Evrope i Svijeta kakav u biti i jesam.

Za sada, kako izgleda, ništa od toga.
Ili ćete me, uskoro, ipak, demantirati???
14.06.2009.

_______________________________________

Visoki predstavnik za BiH

INZKO: SNSD mi je uputio prijetnje smrću i to će riješiti nadležni organi

Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, komentirajući prispjeće u Ured visokog predstavnika (OHR) velikog broja razglednica s logom SNSD-a na prednjoj strani, kojima se visoki predstavnik poziva da napusti Bosnu i Hercegovini kazao je za medije da svako ima pravo na svoje mišljenje i da će on to pravo braniti, čak i onda kada su izjave upućene njemu lično.

Krivično djelo

Iz OHR-a su za medije naveli da “neke od ovih razglednica samo izražavaju političke stavove građana koji su ih poslali”.

Nažalost, naveli su iz OHR-a, neke razglednice sadrže uvredljiv tekst, pa čak i prijetnje smrću. U vezi s tim, napominju da su prijetnje smrću krivično djelo i da će razglednice takvog sadržaja biti predate nadležnim organima.

1

Jedna od primljenih razglednica

– Jasno nam je da je poštarina za sve ove razglednice unaprijed plaćena i pretpostavljamo da je poštarinu platio SNSD, a to postavlja pitanje o ulozi stranke u upućivanju prijetnji smrću, naglasili su iz OHR-a.

Visoki predstavnik je za medije kazao, da pretpostavlja da SNSD-u odgovara da primijeni taktiku preusmjeravanja frustracija građana nezadovoljnih trenutnom ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj s organa vlasti predvođenih SNSD-om na njega lično, ali u tome neće uspjeti.

Jeftini trikovi

– Građani u Republici Srpskoj su itekako svjesni ko je odgovoran za situaciju u Republici Srpskoj nakon desetogodišnje vladavine SNSD-a, rekao je Inzko.

2

Poštarina za sve razglednice unaprijed plaćena

Sa više od 135.000 nezaposlenih u Republici Srpskoj i hiljadama porodica koje žive u siromaštvu, SNSD je pokazao, naveo je OHR, kako nema osjećaj za stvarnost s kojom se suočavaju obični građani Republike Srpske kada je odlučio da potroši sredstva na jeftine trikove kao što je ovaj, umjesto da je te novce iskoristio kako bi pomogao onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Budući da je upravo počela nova godina, mislim da bi bilo bolje da umjesto mržnje širimo saradnju i ljubav, poručio je visoki predstavnik.

 

Autor: Am.K. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close