-TopSLIDEBiHPolitika

Esad Bajtal: Ne vjerujem da će Amerika koja je donijela Dejtonski sporazum dozvoliti da neki tamo Balkanac, ruralac sruši…

ESAD BAJTAL O ESCOBAROVOJ POSJETI
Ne vjerujem da će Amerika koja je donijela Dejtonski sporazum dozvoliti da neki tamo Balkanac, ruralac sruši…

Nije se čula nikakva oštra forma da će neko biti sankcionisan ili da je nekome nešto u oštrom tonu rečeno. Čujemo dakle neku pomirljivu intonaciju od dvojice članova Predsjedništva BiH koja govori da se nešto radi, da je nešto garantovano, da neće biti haosa. Tako to politika čini, ona je uvijek u rukavicama – rekao je Bajtal

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar održao je danas odvojene sastanke s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

I dok su predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazali kako im je Escobar kazao da rata u BiH neće biti te da SAD daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitu BiH i njenim evropskim integracijama, Milorad Dodik je ponovio stavove da će istrajati u „vraćanju nadležnosti entitetima“ odnosno u pokušaju pravljenja paradržavnih institucija.


Mnogi su očekivali i da će Escobar danas govoriti o sankcijama Dodiku zbog ovakvih aktivnosti.

Politički analitičar Esad Bajtal je u razgovoru za Hayat.ba kazao je da u današnjim izjavama očito nismo čuli ono što je javnost očekivala, ali da je politika takva.

Nije se čula nikakva oštra forma da će neko biti sankcionisan ili da je nekome nešto u oštrom tonu rečeno. Čujemo dakle neku pomirljivu intonaciju od dvojice članova Predsjedništva BiH koja govori da se nešto radi, da je nešto garantovano, da neće biti haosa. Tako to politika čini, ona je uvijek u rukavicama – rekao je Bajtal za Hayat.ba.

Napominje da je to što je Dodik govorio nakon sastanka potpuno nebitno.

Ne možete mu vjerovati ništa, šta god da kaže. Zavisno od toga kako se ponašao na sastanku, a najvjerovatnije je da je bio servilan i da nema onu drčnost koju pokazuje u svojim javnim nastupima, onda to određuje i način odnosa Escobara i onih koji s njim razgovaraju. Zavisi kako se on držao, tako će se i oni odnositi prema njemu. Ne vjerujem da će Amerika, koja je donijela Dejtonski sporazum, napravila ga i sa kojom je potpisan, sada sebi dozvoliti da neki Balkanac tamo, neki ruralac, ruši ono što su oni izgrađivali i što javno pred svijetom govore da štite. U to ne vjerujem. Da li će štititi to oštro ili diplomatski, ali da će to uraditi u to naprosto logički vjerujem – kazao nam je Bajtal.  
Što se tiče očekivanja građana, Bajtal navodi da su oni već umorni i zasićeni od svega.

Od ucjena, prijetnji neizvijesnoti te atmosfere straha, odsustva budućnosti, loše ekonomske, privredne, zdravstvene i svake druge situacije. Oni su nezadovoljni tom vrstom odgovora čije značenje nije jednoznačno. Dakle, građani su očekivali više, a šta su dobili, to ćemo u budućnosti vidjeti – kazao je Bajtal.


Dodaje da je u ovom trenutku sve pomirljivo i bez talasanja.

Politika vaga sebe od trenutka do trenutka i nikada se ne ponaša u skladu s onim što se od nje očekuje nego u skladu s vlastitim principima i interesom. Politika je interesna igra, sve drugo je samo fina priča koja treba da zavara, prevari, zavede one kojima se obraća – kazao je Bajtal.

(Hayat)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close