-TopSLIDEKultura

Erih Marija Remark: Najveća mržnja se javlja prema onima, koji su uspjeli da ti dodirnu srce, a zatim pljunuli u dušu.

Erich Maria Remarque (22. juni, 1898. – 25. septembar, 1970.) je pseudonim njemačkog pisca čije je pravo ime Erich Paul Remark

15 najboljih citata ovog genijalnog pisca!

Erih Marija Remark je jedan od najčitanijih njemačkih pisaca, život mu je bio veoma težak. Sa 18 godina bio je pozvan da služi na Zapadnom frontu, gdje je ranjen u lijevoj nozi, desnoj ruci i vratu. To iskustvo, bilo je osnova za pisanje romana “Na zapadu ništa novo”, gdje opisuje brutalnost rata, kao i za nekoliko drugih anti-ratnih priča. ​

Mnoga druga Remarkova djela zasnovana su i na slikama i događajima iz života pisca. Među njima – roman “Tri ratna druga”. Pisao je o ljubavi i ratu, sudbinu ljudi, volji i vjeri, i uz njegova besmrtna djela odraslo više od jedne generacije.

15 najboljih citata ovog genijalnog pisca, u kojima su tako tačno primijćene jednostavne, ali tako važne istine.

1. O sreći može se govoriti oko pet minuta, ne više. Tu nema šta da kažeš, osim da si srećan. A o nesreći ljudi govore cijelu noć.

2. Što je manje u čovjeku samoljublja, to više vrijedi.

3. U životu pobjeđuje samo glupak. Pametan svuda vidi samo prepreke, i prije nego što uspije nešto da počne, već je izgubio vjeru u sebe.

4. Dok se čovjek ne preda, on je jači od svoje sudbine.

5. Ono što ne možeš dobiti uvijek izgleda bolje od onoga što imaš. U tom se sastoji romantika i idiotizam čovječjeg života.

6. Nema ništa zamornije od prisutstva tome, kada čovjek demonstrira svoj um. Naročito ako nema uma.

7. Žena za vas nije metalni nameštaj; ona je cvijet. Ona ne želi aktivnosti. Potrebne su joj sunčane, slatke riječi. Bolje joj je govoriti svakodnevno nešto prijatno, nego cio život sa sumornim bjesom raditi za nju.

8. Samo nesrećni znaju, šta je sreća.

9. U suštini, čovjek je istinski srećan samo kada najmanje pažnje obraća na vrijeme i kada ga ne progoni strah. A ipak, čak i ako te progoni strah, možeš se smijati. A šta ti još preostaje da radiš?

10. Sreća je najneopredjeljenija i najskuplja stvar na svijetu.

11. Najveća mržnja se javlja prema onima, koji su uspjeli da ti dodirnu srce, a zatim pljunuli u dušu.

12 Ako prestanemo da radimo gluposti, znači da smo ostarili.

13. Najjači osjećaj je razočaranje. Nije ni uvreda, ni ljubomora, čak ni mržnja … posle njih je bar nešto ostaje u duši, nakon razočaranja – praznina.

14. Stajao sam pored nje, slušao je, smijao se i razmišljao kako je strašno voljeti ženu i biti siromašan.

15. Kažu da je najteže proživjeti prvih sedamdeset godina. Dalje stvari idu glatko.

Preuzeto sa Bebamur

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close