Erdogan odbio sjesti za isto sto s egipatskim predsjednikom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, kako prenose turski mediji “Zaman”, “Dayli Sabah”, te arapske novinske agencije odbio je sjesti za isti sto na ručku u Ujedinjenim nacijama koji je organizirao generalni sekretar Ban Ki-moon.

 
Predsjednik Erdogan je trebao sjediti za istim stolom gdje je bilo predviđeno mjesto i za egipatskog predsjednika Abdel Fatah al-Sisija, prenosi bh. novinska agencija Patria.
Erdogan je tražio da se zaustavi nasilje protiv egipatske vlade i naroda. Većina svjetskih lidera iznenađena je ovakvim nastupom Erdogana, što je rekao i ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Također, turski predsjednik je kazao da UN kao i demokratske zemlje nisu učinile ništa u vezi sa događajima u Egiptu, kada je srušen egipatski predsjednik Muhamed Mursi i kada je ubijeno hiljade nevinih ljudi koji su željeli braniti svoj izbor.
Svoje odbijanje da sjedi za istim stolom s al-Sisijem obrazložio je riječima: “Ja ne sjedam za isti sto sa prevratnicima”, a zatim je napustio salu.
Bivši komandant vojske Abdel Fatah al-Sisi, koji je de facto upravljao Egiptom otkako je svrgnuo Muhameda Mursija prije 11 mjeseci, izabran je u junu ove godine za predsjednika.
Mursi je bio prvi šef države demokratski izabran u Egiptu u julu 2012. godine. Kada su 3. jula 2013. godine milioni Egipćana tražili njegov odlazak, vojni komandant general Sisi ga je smijenio i poslao u zatvor.

 

(Nap.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close