PolitikaRegion

Erdogan-Merkel: Njemačka želi stabilnu Tursku

Njemačka želi stabilnu Tursku koja će na ekonomskom planu dugoročno jačati, poručeno je danas u Berlinu na konferenciji za novinare nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Erdogan se sastao danas u Berlinu sastao s njemačkom kancelarkom Merkel na radnom ručku.

Na samom početku obraćanja na zajedničkoj konferenciji za novinare Erdogan je istakao kako je tokom sastanka sa Merkel postignut konsenzus za ponovno funkcionisanje mehanizama saradnje između dvije zemlje, koji već duže vrijeme ne radi.

Dodao je kako je Turska Njemačkoj prenijela da očekuje efikasniju borbu protiv terorističkih grupa.

“Ovdje se nalaze hiljade pripadnika terorističke organizacije PKK, isto tako ovdje se nalaze na stotine pripadnika terorističke organizacije FETO”, poručio je Erdogan.

Kada je riječ o kritikama na račun pravosuđa Republike Turske, Erdogan je kazao kako on nema pravo kritikovati pravni sistem i sudove Njemačke, a isto tako ni neko drugi nema pravo kritikovati pravosudni sistem Turske.

“Na osnovu povjerenja koje imamo jedni prema drugima, neophodno je da izručimo one koje uhvatimo. Smatram da će nam to olakšati posao”, poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao kako su Turska i Njemačka preuzele odgovornost tokom akutnog perioda migrantske krize, te kako njegova zemlja planira da što prije ispuni preostalih šest kriterija za liberalizaciju viznog režima.

Upitan i za Cana Dundara, bivšeg glavnog urednika turskog lista Cumhuriyet koji je pobjegao u Njemačku, Erdogan je odgovorio:

“Ova osoba (Can Dundar) je prema odluci turskog pravosuđa osuđenik, agent, osoba koja je otkrila državne tajne”, rekao je Erdogan, te podvukao kako je najprirodnije pravo Turske da traži izručenje osuđenika na kaznu od pet godina i 10 mjeseci zatvora.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je kako njena zemlja “želi stabilnu Tursku koja će na ekonomskom planu dugoročno jačati”.

“Radimo na organizaciji kvadrilateralnog samita o Siriji sa predsjednicima Turske, Rusije i Francuske”, dodala je Merkel.

Tokom sastanka je bilo riječi i o borbi protiv terorističke organizacije FETO, a Merkel je u vezi sa Gulenovim pokretom istakla:

“Osuđujemo pokušaj puča 15. jula, kazala sam to i ranije, to je neprihvatljivo. Potrebno nam je više informacija da bi Gulenov pokret klasificirali kao PKK (terorističku organizaciju)”, poručila je Merkel, te dodala:

“Želimo ojačati našu saradnju sa Turskom na polju borbe protiv terorizma, u tom kontekstu će naši ministri unutrašnjih poslova imati češće kontakte.”

(Vijesti.ba / AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close