Erdal Trhulj: Puna implementacija propisa donijet će dobro građanima BiH

U sektoru eneregije najveća reforma energetskog sektora u posljednjih 50 godina čeka nas do kraja godine. Sada idemo s odlukom o restrukturiranju elektroprivrednih preduzeća- kazao je u izjavi za Agenciju Fena federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

U tom smislu su usvojene privremene smjernice i čitav niz podzakonskih akata koji trebaju stvoriti uvjete da 1. januara počne otvoreno, liberalno tržište električne energije.

Smjernice su rađene s Federalnom regulatornom agencijom za električnu energiju (FERK), kojim će se označiti ozbiljniji početak restrukturiranja dviju kompanija.

-To bi značilo i smanjenje cijena električne energije za industriju za nekih 10 do 12 posto- kazao je Trhulj.

Naime, razdvajanjem proizvodnje, distribucije i snabdijevanja pokazat će se da obje kompanije za snabdijevanje u EBiH i EPHZ HB neće biti konkurentne s privatnim snabdjevačima i tu će se pokazati višak radne snage.

Tu će se najjasnije vidjeti teret koji plaćaju građani zbog viška broja zaposlenih u obje elektroprivrede.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije spomenuo je i oblast namjenske industrije.

– I pored problema  s kojima se susrećemo u razvoju namjenske industrije, osim pomaka, vidi se da ima i pokušaja da se to zaustavi – kazao je Trhulj.

U tom kontekstu, rekao je da je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH 28. februara predalo „možda i najveći predmet“, to jeste svu dokumentaciju Tužilaštvu BiH i Ambasadi SAD-a u BiH.

– Od američke ambasade očekujemo podršku, jer je ovo ogroman problem, koji se treba riješiti da tu namjensku industriju pusti da se dalje razvija- rekao je Trhulj.

U kontekstu postojanja ohrabrenja za građane koji svakodnevno protestuju širom gradova BiH, kazao je da nije čovjek onaj koji lažno obećava.

– Sve što smo radili ljudi vide. Govorimo o tri, četiri velika sektora. Puna implementacija propisa, koji su doneseni u protekle tri godine, trebaju u ovoj godini stvoriti uslove za razvo,j odnosno donijet će dobro građanima BiH – kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close