Bez upotrebne dozvole Al-Shiddi neće moći otvoriti objekt

Uprkos najavi saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija (Al-Shiddi) da će 13. marta otvoriti jedan dio “Sarajevo City Centra” na Marindvoru iako se na velikom dijelu građevine još intenzivno izvode radovi, “Avaz” je dobio zvaničnu potvrdu iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da se to neće moći desiti bez upotrebne dozvole!

Zlatko Petrović (SDU), ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, čije je ministarstvo nadležno za tehnički prijem objekta, kazao  je da kompletna procedura tehničkog prijema mora ići po zakonu.
– Bez upotrebne dozvole El-Šidi neće moći otvoriti objekt. To je veliki projekt i cijenim ga, ali mora se raditi samo u skladu sa zakonom. Ja sam prije nekoliko dana formirao komisiju koja će izvršiti tehnički prijem objekta, a ne znam hoće li oni uspjeti odraditi svoj posao do 13. marta, za kada je zakazano otvorenje. Možda će biti nekih problema, a možda i ne bude. Po zakonu je moguće da se izvrši prijem za jedan dio objekta, kao cjelina koja ima ekonomsku i prostorno-plansku opravdanost – kazao je Petrović našem listu.
Prema njegovim riječima, svaki član komisije ima svoju odgovornost. Oni mogu dati tehničku saglasnost, pa i uvjetnu, a da se, eventualno, neki nedostaci otklone za mjesec.
S obzirom na to da se oko objekta nalaze kranovi i da su radovi još u toku, Petrović je ustvrdio da, ako se želi dobiti upotrebna dozvola, ne smije biti bilo kakvih opasnosti koje mogu dovesti do ugrožavanja sigurnosti ljudi ili na neki drugi način štetiti.
Sead Kamarašević, direktor Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP), rekao nam je da ugovorom o privatizaciji nije bila predviđena upotrebna dozvola, nego samo investicija od 116 miliona maraka. Rekao je da je za KAP glavni uvjet da El-Šidi investira ono što je dogovoreno i da primi broj radnika u skladu s ugovorom.
– Prema našem ugovoru, El-Šidi do 31. marta mora investirati 116 miliona KM. Uputili smo im već zahtjev da nam dostave potrebnu dokumentaciju o investicijama u posljednja tri mjeseca da bismo na vrijeme reagirali ukoliko dođe do probijanja rokova. Nas ne zanimaju neboderi, hoće li ga završiti ili ne, hoće li otvoriti tržni centar ili neće. Samo nam je bitno da investiraju dogovoreno – rekao je Kamarašević.
On je dodao da je El-Šidi do kraja 2013. godine, prema dokumentima koje su dostavili KAP-u, investirao 93 miliona KM, a sad moraju dostaviti podatke o tome koliko su investirali od početka januara do danas.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close