Ahmed Burić u Mostaru predstavio knjigu poezije “Maternji jezik”

Muzički centar Pavarotti u Mostaru u petak navečer ugostio je bh. književnika i novinara Ahmeda Burića koji je pred ovdašnjom publikom predstavio novu knjigu poezije, a koja nosi naziv “Maternji jezik”.

Uvodničar na ovom predstavljanju bio je Mile Stojić, te direktor Pavarotti centra Elvedin Nezirović. On je publici predstavio svoje zapažanje Burićevim novim uratkom.

Ova knjiga donosi 32 pjesme, tematizira sam naziv, ali govori i o pitanju jezika u BiH uopće koje je posljednjih godina postalo aktuelna i “vruća” tema.

“Što se tretmana jezika tiče, ima dosta doslovnog, sve manje sam sklon metafori, a sve više nekom unutarnjem glasu, nečemu što isplivava iz mene, a da baš i nisam do kraja siguran otkud mi to. Jezik je jedno od najvećih čuda i ja mu se ne mogu prestati čuditi. I diviti. Otud, valjda, i ova knjiga”, istakao je ranije Burić.

Burić je za ovu knjigu dobio podršku Fondacije za izdavaštvo, objavila ju je izdavačka kuća Šahinpašić, a na koricama je motiv ptice akademskog kipara Fikreta Libovca, čiju je fotografiju napravio Dejan Vekić. Burić je mišljenja da “političko silovanje jezika” i jeste jedno od najvećih zala koje smo proizveli.

“Pametnije je bilo da smo radili na razvoju jezika i ideja, nego što smo pokušavali uvjeriti jedni druge da je naš jezik ‘pravi’, i da smo najstariji narod(i) na svijetu”, smatra on.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close