Episkop Akakije organizuje kamp u Srbiji: Uče djecu kako da rukuju oružjem

Članovi nepriznata Srpske istnske pravoslavna crkva, poznatiji kao ziloti, i ove godine hoće da organizuju kamp u kojem bi djecu učili da rukuju oružjem, prenosi novinska agencija Patria.

Poziv je objavljen na sajtu Svetolazarevog omladinskog kampa i trebalo bi da bude održan u augustu.

Isti ovaj kamp je prošle godine bio u centru pažnje javnosti nakon što je objavljen snimak djece, od kojih su neka bila mlađa od 10 godina, kako pucaju iz replika ruskog kalašnjikova.

Tada je prvi čovjek ove nepriznate crkve Nemanja Stanković, odnosno kako sam sebe zove – episkop Akakije, rekao za B92 da djeca u kampu koriste replike oružja.

“Ja ću vam reći da od tih 10 dana i svih mogućih aktivnosti od igre i zabave, sportskih aktivnosti, planinarenja… streljaštvo je bilo samo jedan dan tokom cijelog kampa. I mislim da je cijela ta priča oko oružja u kampu i zloupotreba djece u vezi sa tim apsolutno preuveličana”, naveo je tada Akakije.

Episkop Akakije dodaje i da se u kampu djeca kroz vjeronauku uče istoriji srpskog naroda.

Psiholozi i predstavnici Srpske pravoslavne crkve su tada istakli da je takozvana Srpska istinski pravoslavna crkva (SIPC) “sekta koja zloupotrebljava djecu” i da bi država morala da je zabrani.

“Krajnje je bizarno da ta organizacija okuplja djecu na hrišćanskim principima, a oblači ih u uniforme i daje im oružje. Šta će djetetu oružje? Djeca su žrtve, a ne učesnici rata. Ako već hoće da uče djecu da pucaju, onda bi trebalo da budu streljačko udruženje. Ali osnovno je pitanje da li roditelji znaju gdje su poslali svoju djecu jer su oni najodgovorniji”, rekao je je tada za Bilc Žarko Korać, psiholog.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close