EPBiH prodaje 1.260 GWh viška električne energije za 77 miliona dolara

Elektroprivreda BiH (EPBiH) izabrala je sedam kompanija kojima će prodati 1.260 gigavat sati (GWh) od viška električne energije za 2014. godinu, za 57,3 miliona eura (77 miliona dolara), rekao  je u srijedu predstavnik EPBiH.

Cijena je manja za skoro 19 posto od prošlogodišnje prodaje 1.500 GWh viška električne energije zbog dugotrajne ekonomske krize, rekao je predsjednik Nadzornog odbora EPBiH Enver Agić.

Agić je rekao da su među kupcima EP HZHB, lokalni ogranci kompanije za trgovinu i investicije Energy Financing Team (EFT), kojima je sjedište u Londonu, i investiciona grupa sa sjedištem u Švicarskoj – Repower and Axpo Trading, prenio je Reuters.

“Prosječna cijena za jedan megavat sat električne energije je 45,50 eura”,  precizirao je Agić, dodajući da će biti mjesečne i kvartalne prodaje ostatka električne energije kompanije.

EPBiH, najveća od tri bosanske kompanije, upravlja sa dvije termoelektrane i tri hidroelektrane – 1.165 MW (termoelektrane) i 517 MW (hidroelektrane).

Bosna i Hercegovina 40 posto svoje električne energije dobija iz hidroelektrana, dok ostatak dolazi iz termoelektrana.

Za razliku od svojih balkanskih susjeda, koji se oslanjaju na uvoz kako bi pokrili potrebe za električnom energijom, BiH može izvoziti struju zbog velikog hidropotencijala.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close