EPBiH: Nepovjerenje rukovodstvima rudnika Kreka i Kakanj

Zbog višemilionskih gubitaka i negativnih rezultata poslovanja u rudnicima Kreka i Kakanj, Nadzorni odbor i Uprava Elektroprivrede BiH izglasali su nepovjerenje rukovodstvima tih rudnika i pokrenuli postupak smjene. Očekuju da će tim promjenama konačno zaustaviti višegodišnju agoniju u ova dva najveća rudnika u Federaciji BiH.

Negativno poslovanje u prošloj godini bila je kap koja je prelila čašu, izvijestila je FTV.
Gubici u rudnicima Kreka i Kakanj su 42 miliona maraka. To je bio dovoljan razlog da EPBiH pokrene proceduru smjene aktualnog rukovodstva.
“Rezultat poslovanja, veliki gubici koji su generisani godinama u najvećim rudnicima koji su i najveći gubitaši”, kaže Elvedin Grabovica, direktor EPBiH.
U posljednje dvije godine u ovim rudnicima višemilionski gubici nisu zaustavljeni, a ni plan rada za ovu godinu ništa ne obećava, tvrde u EPBiH.
“Nema pomaka u prevazilaženju postojećeg stanja. Nismo vidjeli bilo kakve prijedloge da ćemo imati bolji rezultat u tekućoj 2013. godini. Planovi poslovanja za 2013.  su vraćeni na doradu, da se dođe do ozbiljnijeg pristupa”, kaže Enver Agić,predsjednik Nadzornog odbora EPBiH.
Rešad Husagić, direktor rudnika “Kreka”, i Mirsad Jašarspahić, direktor rudnika “Kakanj”, odbili su da o ovome govore za Federalnu televiziju, pravdajući se time kako, navodno, još nisu službeno obaviješteni. A do jula, ova dva rudnika bi trebala dobiti novo rukovodstvo.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close