EBRD spustila prognoze rasta BiH na svega 0,1%

Evropska banka za obnovu i razvoj spustila je prognozu privrednog rasta Bosne i Hercegovine u 2013. godini za čak 0,5% na svega 0,1%, a što je najslabiji rast od svih zemalja u regionu jugoistočne Evrope, pokazuje najnoviji izvještaj koji je predstavljen na godišnjoj konferenciji EBRD u Istanbulu, izvještava portal Indikator.ba.

U izvještaju se navodi da BiH očekuje u 2013. godini rast od svega 0,1% nakon što je prema januarskim prognozama bio predviđan rast od 0,6%.
– Ekonomija BiH pokazala je znakove vitalnosti u prošlim godinama, sa procijenjenim blagim negativnim rastom u 2012. godini, dok su izgledi za ovu godinu malo bolji. Međutim, vlasti su pokazale predanost za makroekonomsku stabilnost provođenjem obaveza iz stand by aranžmana sa MMF-om iz septembra 2012. godine, konstatuje se u izvještaju.
Za 2014. godinu EBRD našoj zemlji prognozira rast BDP-a od 1,8 posto.
Za region jugoistočne EVrope EBRD predviđa prosječni rast od 1,4% u 2013. godini, a naveći rast očekuje se na Kosovu od tri odsto, te u Srbiji od 2,2%.
Rast približan nivou regionalnog prosjeka imat će Makedonija i Albanija sa po 1,5 odsto, dok će Crna Gora zabilježiti rast od jedan odsto.
Hrvatska, koju EBRD svrstava u region centralne EVrope i baltičkih zemalja, imat će u 2013. negativan rast od -0,3%, a Slovenija čak – 2,5%.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close