Najezda zmija u BiH zbog poremećaja klime

Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama

(Nezavisne.com)

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH u posljednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Naime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predjelima BiH.

Tako je jedan uplašeni čitalac Nezavisnih novina rekao da je na saobraćajnici, na Manjači, vidio dvije crne zmije, koje su se “sunčale” na asfaltu. Isto tako, dosta zmija primijećeno je i na području Unsko-sanskog kantona, gdje mještani kažu da ih iznenađuje tolika pojava ovih gmizavaca. Međutim, zanimljivo je da mnogi građani navode da u ovo doba godine odavno nisu vidjeli toliki broj ovih opasnih gmizavaca, čiji ujed može biti fatalan. S tim u vezi, stručnjaci pojašnjavaju da bi sve to mogao biti uticaj poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati njihovo veće prisustvo.

Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su Nezavisnim novinama i u preduzeću “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Tako je Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

“To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa”, rekao je Šušnjar.

On je istakao da se one u Banjaluci mogu očekivati blizu rijeka, u naselju Dolac, zatim na Kastelu, te u blizini napuštenih objekata.

“Manje je problema u uređnim dvorištima, a moja preporuka je da ljudi svoja dvorišta drže uredna”, kazao je Šušnjar.

Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama. Da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

“Takođe, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom”, upozoravaju stručnjaci. Sa druge strane, nismo uspjeli saznati da li sve zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova, jer su nam samo u nekima od njih potvrdili da imaju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close