BiHPolitika

Enver Buza osuđen na 12 godina zatvora za ratne zločine u Uzdolu

SUD BiH 
Nekadašnji v. d. komandanta Samostalnog bataljona Prozor

Enver Buza osuđen na 12 godina zatvora za ratne zločine u Uzdolu

Na presudu postoji mogućnost žalbe

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Envera Buzu, bivšeg vršioca dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Republike BiH, na 12 godina zatvora za zločin počinjen u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

– Utvrđeno je da su napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su, također, bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima – kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a porodice žrtava su upućene na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close