Kultura

Emotivni dokumentarni film o Davidu Dragičeviću: Volio život, drugove, životinje, košarku…

“DIJETE” U REŽIJI FTV-A

Prošlo je 298 dana kako građani Banje Luke traže pravdu za mladića Davida Dragičevića koji je ubijen u martu 2018. godine. Federalna televizija objavila je dokumentarni film pod nazivom “Dječak” koji govori o Davidovom životu i borbi da se otkrije istina o njegovoj smrti.Autorica filma je dugogodišnja novinarka Elma Kazagić. U filmu se pojavljuju Davidovi roditelji, Davor i Suzana te njegovi dugogodišnji prijatelji. Govorili su o Davidovom rođenju, djetinjstvu, hobijima, interesovanjima i naglasila kako je bio dobar i vrlo inteligentan momak, ispred svoje generacije.

Od malih nogu zanimali su ga kompjuteri, a njegovi prijatelji su kazali da je već u srednjoj imao fakultetsko znanje. Svoje prijateljice je štitio i čuvao, nije dozvoljavao da ih niko maltretira.

U filmu se pojavljuju i snimci iz škole, sa mature te svakodnevnog Davidovog života. Roditelji Davor i Suzana kazali su kako je David unio radost u njihov život.

Sretni dio prekida se Davidovim stihovima “Djeca svjetlosti” koji su pronađeni u njegovom laptopu, a potom kreću snimci protesta, progona ljudi s Trga Krajine, obračuna s policijom i tužne slike koje su obišle cijeli svijet.

“Meni su ubili sjeme, mog anđela od 21 godinu. I ne dam ga”, kazao je Davor.

David je imao 21 godinu kada je nestao u Banjoj Luci 18. marta 2018. godine. Tijelo mu je pronađeno 24. marta u potoku Crkvena. MUP RS pokušao je predstaviti Davida kao kriminalca koji je opljačkao kuću i pod dejstvom opojnih droga utopio. Od tada je krenula borba roditelja i grupe Pravda za Davida koji tvrde da je David mučen, silovan, izmasakriran, ubijen i bačen u potok. Nadležne institucije još nisu napredovale u ovom slučaju. S druge strane, članovi grupe Pravde za Davida hapse već danima, a sudovi su u rekordnom roku donijeli osuđujuće presude.

Piše: M. N./Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close