Emir Dizdar: Reagovanje na isključenje iz OO SBB Visoko

Na osnovu saopštenja za medije Općinskog odbora SBB Visoko od dana 14.06.2013. godine, “O mom trajnom isključenju” proslijeđenog medijima i objavljenog istog dana, koristim pravo na odgovor u cilju tačnog informisanja javnosti. Naime, pomenuta sjednica je sazvana na nepropisan način tako da svi članovi Općinskog odbora nisu bili obaviješteni o mjestu i terminu održavanja. Argumentujem ovu tvrdnju, da kao član Općinskog odbora nisam obaviješten, niti sam dobio poziv. Na taj način direktno je prekršen Član 16. Statuta Saveza koji citiram:

Član 16.

Prava člana Saveza su: da učestvuje u političkom radu Saveza, da odlučuje neposredno ili posredstvom izabranih predstavnika u organima Saveza, da bira i bude biran u organe Saveza, da bude obaviješten o stanju i aktivnostima Saveza, da daje inicijative, prijedloge i mišljenja u vezi s radom Saveza, kao i druga prava koja proizlaze iz prirode članstva.

Na toj sjednici je donešena odluka o trajnom isključenju člana, koja apsolutno nije definisana ni jednim članom Statuta Saveza. “Trajno” isključenje člana nije predviđeno Statutom, i to tumačim kao proizvoljnu konstrukciju donosilaca odluke.

Član 18.

Članstvo u Savezu prestaje: istupom na vlastiti zahtjev, isključenjem iz Saveza, smrću člana i  učlanjenjem u drugu stranku.

U saopštenju je navedeno da se radi o odluci Opštinskog odbora SBB Visoko, na osnovu izvještaja disciplinske komisije koja nije sprovela postupak utvrđivanja moje odgovornosti na propisani način. Nisam dobio pismeni poziv o mjestu i vremenu održavanja disciplinske komisije koja je trebala da utvrdi moju eventualnu odgovornost i na taj način uskraćeno mi je pravo da se izjasnim o optužbama koje su mi stavljene na teret. Iz medija sam saznao da sam “trajno” isključen.

Kao razlog isključenja navodi se samostalno istupanje u medijima, odnosno plasiranje lažnih informacija o aktivnostima ove političke opcije, što u potpunosti odbijam, jer nikada i ni jednom mediju nisam davao nikakve izjave.

Članovi Općinskog odbora SBB-a koji su donijeli takvu odluku morat će pravni osnov za donošenje iste dokazati nadležnim instancama.

Lobiranje kao razlog isključenja je neutemeljena i neozbiljna optužba, jer prelaske iz Saveza u druge političke opcije su učinile punoljetne, obrazovane i poslovno sposobne osobe, tako da će donosioci odluke o isključenju i ovu optužbu morati pravno argumentirati.

Općinski odbor po Statutu Saveza nema ovlaštenje za donošenje takvih odluka. Ovakvim postupanjem Općinski odbor SBB Visoko je prekoračio statutarna ovlaštenja i uzurpirao prava predsjednika Saveza gospodina Fahrudina Radončića, koji po Statutu jedini ima pravo na donošenje odluke o isključenju člana Saveza.

S poštovanjem, Emir Dizdar

visoko-emir-dizdar

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close