Embargo kao šansa: Perutnina Ptuj preko BiH do ruskih kupaca

Predsjednik uprave Perutnine Ptuj Roma Glaser najavio je moguće izvozne poslove ove kompanije u Rusiju posredstvom fabrika u BiH i Srbiji, nakon uvođenja ruskog embarga za evropske poljoprivredne proizvode.
– Perutnina Ptuj izvozi u Rusiju manje količine mesa, a trenutno još nije poznata promjena u tržišnim tokovima. Istina je da embargo može imati utjecaja na naše buduće poslovne planove u ovoj zemlji u kojoj smo u završnim razgovorima za neke veće izvozne poslove”, rekao je za ljubljanski Dnevnik prvi čovjek Perutnine Roman Glaser.
On je ukazao a činjenicu da nisu svi pogoni ove grupacije pokriveni zabranom.
“To znači da je potencijal realizacije posla, na primjer, iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kojima je Rusija tradicionalno naklonjena, i dalje aktuelan”, optimističan je Glaser.
Podsjećanja radi, Perenutina ima u BiH fabrike u Hadžićiima i Brezi, te farme u Srpcu.
Zbog embarga Rusiji su hitno potrebni alternativnni dobavljači piletine koje ona već traži u Brazilu.
Da je izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju šansa i za bh. proizvođače, ocijenio je analitičar Vajskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić u izjavi za Oslobođenje.
– Ovo sa Rusijom je dobra prilika za naše kompanije, bez obzira na to što je Rusija daleko i što su troškovi transporta visoki. Mora se račnuati na to da će evropske i američke kompanije posljediice embarga osjećatii duže od godinu koliko traje zabrana uvoza, jer će izgubiti tržište. Bilo bi dobro da bh. izvoznici i asocijacije privrednika pokušaju pronaći način da se naši proizvodi nađu na tom tržištu, smatra Hasić.
Ruskim embargom na uvoz govedine, svinjetine, peradi, voća, povrća, ribe, sira, mlijeka i mliječnih proizvoda evropska prehrambena industrija je na jednu godinu ostala bez svog drugog najvažnijeg izvoznog tržišta.
Embargo će daleko najviše osjetiti njemački proizvođači hrane za koje je Rusija jedno od ključnih izvoznih tržišta. Njemačke tvrtke u Rusiji izvoze 1,35 milijardi prehrambenih proizvoda godišnje.
Takođe, Sjedinjene Države će imati velike gubitke jer izvoze u Rusiju za jednu milijardu eura prehrambenih proizvoda godišnje, od čega oko 250 miliona predstavlja samo piletinu.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close