POSAO ZA ZLATNU OMLADINU RS-a: Elektroprenos, Razvojna banka, Fond zdravstva…

Članovi vladajuće kaste neumorno, smjerno i beskrupulozno koriste svoje pozicije u državnim, entitetskim i javnim institucijama i kontinuirano u te institucije zapošljavaju užu familiju, omogućavajući im lagodan život i natprosječna primanja

Piše: Ljiljana Kovačević

Posljednji u nizu primjera nepotizma u Republici Srpskoj je zapošljavanje kćerke člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Objavljujući ovaj podatak, Udruženje „Slobodna Republika“ je od Radmanovića zatražilo da odgovori na pitanje – kako ga nije sramota da, poslije svega što se desilo Republici Srpskoj u katastrofalnim majskim poplavama, pored toliko nezaposlene omladine, zaposli baš svoju kćerku?
Zato se nemojte čuditi kada vam na vrata vaše kuće dođe nekoliko hiljada nezadovoljnih i bijesnih građana i omladine, koji će vas to isto pitati. Samo što će tada biti prekasno za sve“, upozorili su iz ovog Udruženja.

Slučaj Radmanović isplivao je nedugo nakon što je javnost u Republici Srpskoj bila šokirana informacijom da su premijerka Željka Cvijanović i entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija u Elektroprenos BiH zaposlili svoju djecu. Cvijanovićka sina, a Tegeltija kćer.

Neka se tuđa djeca drogiraju

Premijerka je nemušto pokušala opravdati smještanje sina Filipa u Elektroprenos BiH, tvrdeći da je on kvalifikovan za radno mjesto na koje je primljen, jer je građevinski inžinjer, te da uporedo završava magistraturu u Beogradu. Sve je začinila izjavom da je bolje da njen sin radi nego da se drogira, baš kao što je svojevremeno Milorad Dodik pokušavao da opravda činjenicu da je firmi njegovog sina iz Investiciono-razvojne banke RS-a dodijeljen kredit od tri miliona maraka.

Jasno, svakome je njegovo dijete najdraže, ali je istina neumoljiva. A ona glasi – sin Željke Cvijanović, premijerke Republike Srpske, dobio je posao pripravnika u Elektroprenosu BiH, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto. Saopštio je to Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), na osnovu informacija o provedenom konkursu i kandidatima koji su zaposleni u ovom preduzeću. Iz dokumentacije, koja je dostavljena TI BiH, jasno je da je Filip Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, sa najvišim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i manji protok vremena provedenog na Birou za nezaposlene. Navodno su za izbor kandidata presudili  bodovi dobijeni na intervjuu sa kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata?!!

Nema sumnje, osnovni i jedini kriterijum bio je to što se radilo o sinu premijerke RS-a, tako da se nedvojbeno radi o još jednom slučaju besprizornog nepotizma, ali i o sukoba interesa, s obzirom da Cvijanovićka u Elektroprenosu predstavlja Republiku Srpsku, koja posjeduje 49 posto kapitala ove kompanije.

U svakom slučaju, porodica Cvijanović može biti zadovoljna. Željka premijerka, njen muž Aleksandar direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka, sin udomljen u Elektroprenos BiH. Premijerka misli i o ostaloj rodbini, pa je svog djevera Slobodana Cvijanovića zaposlila u Republičku upravu za inspekcijske poslove.
Ništa manje inventivna na udomljavanju članova porodice nije bila ni direktorica Poreske uprave RS-a Zora Vidović, koja je svoju kćerku ranije zaposlila na rukovodeće mjesto u Fondu zdravstva RS-a. Kada je budžet Fonda opustošen, Vidovićka je novi posao za svoju kćer našla u Centralnoj banci BiH, dok je zeta udomila u Agenciji za bankarstvo RS-a i pritom ga postavila u par nadzornih odbora.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević svog sinovca je postavio za finansijskog direktora u Rafineriju ulja Modriča, pa je onda toj firmi odobravao podsticaje iz svog ministarstva.
Poslanik SNSD-a u parlamentu RS Željko Mirjanić svoju suprugu je zaposlio u Centar za istraživanje ratnih zločina i nestalih lica, čiji je direktor sinovac Mirka Kojića, takođe poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS-a. Ta entitetska institucija je Stefanu Karganoviću, koautoru knjige “Rušitelji RS”, dodijelila dva miliona KM, bez ijednog izvještaja o potrošenim sredstvima! Slučaj Karganović u međuvremenu je dostavljen Specijalnom tužilaštvu RS-a.
Poslanici SNSD-a u parlamentu su više nego agilni kada je u pitanju zapošljavanje uže familije, pa je tako Radmila Stojnić zaposlila svoju kćerku Maju u Ministarstvo finansija kao pomoćnika ministra, još u vrijeme dok je na čelu tog resora bio Aleksandar Džombić.

(zurnal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close