NogometSport

Elvedin Begić za počasnog predsjednika FSBiH?

Četiri kantonalna Saveza sa istom inicijativom: Elvedina Begića za počasnog predsjednika FSBiH!

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dobit će novo rukovodstvo s obzirom da su u ovoj godini redovni izbori, a kako trenutno “diše” fudbalska javnost, očekuju se velike promjene, kako u kantonalnim tako i u federalnom pa samim tim i državnom Savezu.

Do promjena je već došlo u Republici Srpskoj gdje su nezadovoljni fudbalski radnici i prije redovnih izbora uspjeli s mjesta predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske smijeniti čovjeka koji je više od deset godina rukovodio svim fudbalskim procesima u Republici Srpskoj, Mileta Kovačevića.

Na njegovo mjesto došao je aktuelni predsjednik banjolučkog Borca Vico Zeljković, a očekuje se i da na redovnim izborima dođe do promjena u područnim savezima, a samim tim i članovima IO FSRS kao i delegatima Skupštine i prijedlozima za IO FSBiH.

Zeljković će, gotovo je sigurno, ukoliko ne dođe do nekih u ovom trenutku nezamislivih potresa, krajem godine postati i prvi čovjek Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine s obzirom da Statut Fudbalskog saveza BiH nalaže da na mjesto predsjednika FSBiH nakon dva mandata iz FSFBiH mora doći predstavnik FSRS.

Dakle, posljednje mjesece na čelu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine broji i Elvedin Begić koji već osam godina upravlja fudbalskim procesima u Bosni i Hercegovini. Neki će reći uspješno, neki pak da su njegova dva mandata obilježili neuspjesi.

Pokušat će Begić, bar tako se šapuće po kuloarima, preko Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo “dohvatiti” još jedan mandat u Izvršnom odboru, no kako SportSport.ba nezvanično saznaje, za razliku od ranijih izbora, ovaj put će imati žestoku konkurenciju.

No, i ako ne uspije, Begić će vjerovatno ostati  bh. fudbalU s obzirom da su četiri kantonalna Saveza (sarajevski, unsko-sanski, bosansko-podrinjski i zeničko-dobojski) na posljednjim sjednicama održanim u razmaku od 48 sati podnijeli Inicijativu prema Fudbalskom savezu Federacije BiH u kojoj predlažu da FSFBiH predloži FSBiH da na narednoj sjednici Skupštine imenuju Elvedina Begića za počasnog predsjednika.

Tako će se Begić po svemu sudeći naći rame uz rame sa Ivicom Osimom, legendarnim bosanskohercegovačkim fudbalerom i trenerom i čovjekom koji je najzaslužniji za ukidanje suspenzije FSBiH od strane UEFA-e i FIFA-e.

Počasni predsjednik

Počasnog predsjednika na prijedlog Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bira Skupština, a ova titula se dodijeljuje za posebne zasluge u fudbalu.

Počasni predsjednik može prisustvovati Generalnoj Skupštini u savjetodavnom svojstvu, no nema pravo glasa.

Tako kaže Statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a da li će Elvedin Begić odbiti ovaj prijedlog ili se možda iza ove usklađene inicijative krije nešto više, odnosno da li su na pomolu promjene Statuta prema kojima bi i počasni predsjednik imao neku značajniju ulogu pokazat će vrijeme.

Portal SportSport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close