Elvedin Begić: Polako postajemo savez koji FIFA i UEFA žele u svojim redovima

Na Izbornoj Skupštini NS/FS BiH, održanoj 13. decembra prošle godine, Elvedin Begić je izabran za Predsjednika Saveza sa mandatom od četiri godine. U razgovoru koji slijedi predsjednik Begić govori o radu u proteklom periodu, planovima, novim projektima, trening centru, reprezentativnim aktivnostima, itd..

Period od pet mjeseci, koliko je na čelu Saveza, za predsjednika Begića je bio veoma dinamičan u nekoliko segmenata:
„Bio je kraj godine, bavili smo se izvještajima o radu u protekloj godini finansijskim izvještajima, pripremi Skupštine. Trebalo je pripremiti i planove rada za ovu godinu, finansijske planove nešto što je realno i što će omogućiti Savezu da u ovoj godini implementira sve one zacrtane ciljeve, što bi trebalo uraditi od segmenta administracije, domaćeg takmičenja, reprezentativnih selekcija, itd. Ono što mene najviše raduje danas jeste odluka koju smo usvojili na Skupštini prije par dana dana, a to je da se liga ženskog fudbala i malog fudbala organizuju na nivou BiH saveza.“

Pohvale na račun rada Saveza koje su iznijeli delegati na nedavnoj sjednici Skupštine Predsjednik je prokomentarisao:
„Ljudi su prepoznali ovaj rad, ono što su mogli da vide u izvještajima svakako je nešto što je afirmativmno i što delegatima Skupštine daje nadu da u narednom periodu polako postajemo savez koji i FIFA i UEFA žele u svojim redovima“.

BH Telecom Premijer liga i Kup BiH su ušli u svoju završnicu, Predsjednik naglašava da je Savez uradio mnogo, ali da ima prostora za napredak.
„Što se tiče Kupa ono što nas interesira jeste da i ova druga utakmica protekne u fer i korektnoj borbi na terenu a onda i sa aspekta regularnosti. Kad je Premijer liga u pitanju ono što je bilo neophodno i što je trebalo obezbijediti za organizaciju takmičenja, mislim da smo mi u ovom trenutku uradili. Naravno pokušaćemo u narednom periodu unaprijediti to kroz neki vid sponzorstva, pomoć klubovima, pomoć u infrastrukturi, itd.“

Završetak radova i otvaranje Trening centra NS/FS BiH u Zenici, bio je jedan od glavnih strateških projekta Saveza.
„Nadam se da ćemo mi do 20. juna biti spremni za otvaranje Sportskog (Trening) centra u Zenici. Datum otvaranja još nije pozbnat. Naša želja je da predsjednik UEFA Platini bude na otvaranju, jer je UEFA jedan od glavnih finansijera sportskog centra. Ovisno od njegovih termina definisaće se datum otvaranja, ali svako će trening centar iza 20. juna biti u funkciji za pripreme naših selekcija“.

Strateški planovi Saveza u neredne četiri godine…
„Puno je ambicija i planova koje želimo uraditi. U ovom trenutku radimo sa UEFA-om na projektu poboljšanja infrastrukture na stadionima klubova BH Telecom Premijer lige i nadam se da ćemo u narednim danima izaći sa kriterijima, sa informacijom šta želimo da uradimo i šta bi klubovi trebali da urade. To je još u pripremnoj fazi. U završnoj smo fazi projekta izgradnje mini-terena u školama ili ustanovama za djecu sa posebnim potrebama. Preko UEFA-e za taj projekat smo obezbijedili oko 200.000 eura i smatramo da je to aktivnost koja NS/FS BiH stavlja u fokus jedne društveno-odgovorne organizacije“.

Uspjeh „A“ reprezentacije u kvalifikacijama za SP utiče u mnogim stvarima i na aktivnosti administracije Saveza, u kom pravcu bi Savez, ali i cijela zemlja mogli iskoristiti ove uspjehe, Predsejdnik analizira:
„Uspjeh A selekcije svakako je nešto što nas sve raduje, ne samo u Nogometnom savezu nego i u BiH. Sigurno da uspjeh reprezentacije nije došao sam po sebi, i administracija i ostale organizione strukture su dala pozitivan doprinos. Pokušavamo da odgovorimo trenutku u kome se nalazimo, a ako dođe do našeg kvalifikovanja na SP, u šta sam ja ubijeđen, sigurno da ćemo odgovoriti tom izazovu.“

Navijači kao sastavni dio Saveza i njihova uloga.
„Svi su na jedan značajan način dali doprinos u stabilizaciji Saveza.“…

www.magazinplus.eu – NS BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close