Elektroprivreda uplatila 1,4 miliona Općini Zenica

Elektroprivreda BiH uplatila je sredstva u iznosu od 1,4 miliona KM za realizaciju 34 projekta iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže te sporta u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini buduće lokacije HE ¨Vranduk¨. Projekti će biti realizovani u okviru Programa o prijateljskom okruženju koji je JP EPBiH potpisala sa  Općinom Zenica, a u svrhu izgradnje HE ¨Vranduk¨.

Za Hidroelektranu ¨Vranduk¨ Javno preduzeće Elektroprivreda BiH posjeduje Okolinsku dozvolu, Ugovor o koncesiji potpisan 10. avgusta ove godine, zaključen na vremenski period od 30 godina i Urbanističku saglasnost za izgradnju. U toku su pripreme za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na građevinskom zemljištu.

Hidroelektrana ¨Vranduk¨ čija je vrijednost 127 miliona KM, planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu.

Njegova ukupna snaga iznosiće 19,63 MW, a predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh.

Izgradnja  HE ¨Vranduk¨ je u odlukama Vlade Federacije BiH definisana kao prioritet, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Reakcija Pokreta Otpor

Ministarstvu prostornog uređenja Federacije BiH, na ruke zamjeniku ministra, predsjednik zeničkog Eko pokreta Otpor, Akif Smajlović, uputio je otvoreno pismo u kojem upozorava da je pored izričite zabrane Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH izdata saglasnost za izgradnju HE Vranduk na području istoimenog spomenika. – Od Vas tražimo svu dokumentaciju koju ste dostavili JP EPBIH u vezi gradnje sporne hidrocentrale. Vama je jasno da ste time prekršili Član V Zakona o proglašenju Vranduka nacionalnim spomenikom BiH u kojem se stavljaju van snage svi projekti a samim tim i projekat HE Vranduk, također ste prekršili Član IX koji govori o Aneksu 4 Dejtonskog Mirovnog Sporazuma, prema kojem je odluka Državne komisije od 2005. konačna i nije podložna promjenama.

Pozivajući se na Zakon o pristup informacijama od Vas očekujemo odgovor elektronskom poštom na adresu Otpora, radi daljeg pravnog postupka i upoznavanja UNESCO-a sa odnosom Vlade FBIH prema kulturno-istorijskim spomenicima, – navodi Akif Smajlović u otvorneom pismu upućenom federalnom Ministarstvu prostornog uređenja.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close