Elektronska cigareta, pomoć ili zabluda?

Okoreli pušači uvjereni su da će im elektronska cigareta pomoći da se odviknu od pušenja, drugi pak misle da će zahvaljući njoj smanjiti broj dnevnih cigareta, a malo ko je pomislio da i ona stvara zavisnost.

Elektronska cigareta koja odvikavanje od pušenja diže na poseban nivo, mnogi tvrde da je odlično sredstvo i pomoć. Međutim, nikotinska zavisnost takođe može da se izrodi upotrebom pomenute cigarete.

“Elektronska cigareta perspektivno je sredstvo za pomoć pušačima koji ne uspijevaju da ostave duhan“, izjavio je Vilson Kompton, zamjenik direktora američkog Instituta zabolesti zavisnosti.

“Upotrebom elektronske cigarete reprodukuju se određene radnje što je može biti korisno za prestajanje pušenja”, rekao je Kompton.

Međutim, ta cigareta može kod mladih koji nisu ranije pušili, da razvije nikotinsku zavisnost.

“To je zabrinjavajuće jer je elektronska cigareta jedini način da se proba nikotin, pored konvecionalnih cigareta. To otvara put ka zavisnosti od duhana“, rekao je Kompton.

Naučnici su naveli da je “bolje da mladi koji nažalost, zaista žele da puše, koriste elektronsku cigaretu, nego pravu, jer je ipak manje opasna”.

ljepotaizdravlje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close