EIB povećava kreditne plasmane

Evropska investicijska banka objavila da će u naredne tri godine povećati kreditne plasmane za dodatnih 60 milijardi eura kako bi poduprla gospodarski rast i zapošljavanje u Evropi. Banka će time povećati godišnje plasmane kredita na 65 do 70 milijardi eura, navodi se u saopćenju EIB-a.

Time se EIB nadovezuje na prošlogodišnju odluku zemalja članica Evropske unije o povećanju bančina kapitala za 10 milijardi eura.

– Kao što je i obećao, EIB se prošle godine preusmjerio sa zacrtane cikličke na kontracikličku politku kreditiranja. Sada smo spremni povećati zajmodavne kapacitete za 40 posto godišnje u razdoblju od 2013. do 2015. – rekao je predsjednik banke Werner Hoyer.

Time će banka dati značajan i opipljiv doprinos prevladavanju sadašnje krize, dodao je Hoyer.

Očekuje se da će banka dodatnim plasmanima inicirati kreiranje projekata ukupne vrijednosti do 180 milijardi eura, uključujući ulaganja privatnog i javnog sektora, fokusiranje na inovacije, pristup malih i srednjih poduzeća izvorima financiranja, efikasnu potrošnju resursa i stratešku infrastrukturu.

– Ulaganje u inovacije i stjecanje vještina ključno je za produktivnost Evrope i pomoći će osigurati konkurentnost i radna mjesta u budućnosti – napominje Hoyer.

Banka je ujedno izvijestila da je u prošloj godini potpisala ugovore o ukupno 52,2 milijarde eura novih kredita u više od 60 zemalja. Od toga je 44,8 milijardi eura osigurano za projekte u Evropskoj uniji a 7,4 milijarde za projekte izvan EU-a, prenosi Business.hr.

U sklopu potpore pojedinim zemljama Evropske unije zapalim u ekonomske teškoće, EIB je pružio ciljanu potporu ključnim pokretačima rasta i zapošljavanja, posebno malim i srednjim poduzećima, koja su poduprli s 13 milijardi eura. Izravnu odnosno neizravnu potporu u 2012. dobilo više od 200 hiljada takvih poduzeća, napominju.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close