Ef. Hodžić:Ako progovorim sve vertikale bile vjerske ili političke mogle bi biti horizontale

Glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić, opštepoznato je to, slovi oduvijek za čovjeka koji je bez dlake na jeziku. Svih ovih godina, više od deceniju, bori se za Bošnjake u Trebinju, za njihova prava i ne odustaje u tome. Nisu ga uspjeli zaustaviti ni brojni ataci na njega. „Preživio“ je efendija Hodžić pljuvanja, prijetnje od strane tamošnjih Srba.

No, sudeći prema onome što je napisao na svom Facebook profilu, ovoga puta glavni trebinjski imam našao se na udaru pojedinaca iz SDA. Njegov stav novinska agencija Patria prenosi u cjelosti.

– Često sam se zdušno borio i zauzimao da kao uposlenik u Islamskoj zajednici a prije svega hizmećar Allaha dž.š. i islama postavim jasnu crtu i granicu ili bar jasna i transparentna pravila kada je u pitanju odnos i saradnja /a ne kolaboracija i međusobno podaništvo/ vjerske-religijske i političke zajednice kojima nikako i nikada ne smiju biti nikakav začin nacionalne primjese.

Iz godine u godinu najezda primitivne smjese i kolaboriranja posebno Islamske zajednice i posebno najjače probošnjačke stranke uzima takve oblike saradnje koji postaju opasnost po opstanak i prosperitet najbrojnijeg bh. naroda Bošnjaka.

Kad ovo ističem odmah očekujem dizanje kose lokalnim stranačnim ulizičarima, zatim pojedinim predsjednicima Izvršnih odbora medžlisa i nažalost pojedinim kolegama imamima koji su se svi skupa /stranačkim interesima/ prikučili i sageli više nego neuzibillahi Velikom Allahu dž.š.

Sve drugo tj. ono što se zove poštenje, iskrenost, pravednost i čistoća obraza davno se sa njima /jednim,drugim ili trećim/rastalo. I što je još najtragičnije oni terorišu, šikaniraju, omalovažavaju, podmeću, pljuju i šta sve ne rade poštenom svijetu i upornim imamima koji ne žele biti dio političke propagande koje nema ni u islamu ni u programu mekteba, medresa, fakulteta…

Najočitiji je primjer Medžlisa IZ Trebinje koji već skoro deceniju i po tj. čiji Izvršni odbor i ja kao imam pokušavamo biti i ostati nevladini ili bolje reći nestranački i uz sve takve stavove trpimo ucjene, pritiske, omalovažavanja ometanja, osporavanja da je daljnje suprotstavljanje postalo po uspjeh upitno.

U istočnoj Hercegovini djeluje institucija Medžlisa IZ Trebinje u Trebinju i po drugima i ne po nama dosta uspješna.

Posljednju godinu dana trpimo i doživljavamo i vjerski i politički pritisak da se “urazumimo” i da u svojim aktivnostima damo prostora volji pojedinih pojedinaca i iz Islamske i iz političke zajednice. Kad to nije uspjelo, sada vrše otvoren atak i šikaniranje na prostor pa tako i na instituciju Medžlisa IZ Trebinje.

Posljednji u nizu takvih ataka / a oni su godinama bili kontinuirani/ je dernek uz jagnjetinu u džematu trebinjskom u Gornjem Grančerevu / 22. jula/ /gdje su po prvoj izjavi plaštom nekog sastanka, a kasnijoj izjavi tobože privatne posjete našli se potpredsjednik RS Ramiz Salkić, glavni imam MIZ Gacko Sadet Bilalić, predsjednik MIZ Gacko Eno Tanović.

Ervin Pobrić trebinjski višegodišnji “predstavnik”, nova “nada” lokalnog stranačkog vođe Hadžimahović Miralema, jaki “pametni” opozicionar odbora i imama i Medžlis u Trebinju poznati inicijator peticija /kome ni novi muftija mostarski nije dovoljno pogurao da ga upakuje u novi odbor u MIZ Trebinje/ Baraković Nedžad i drugi manje “važni”.

Poznati je to tim za razbijanje rada i aktivnosti Medžlisa usmjeren prvenstveno na blaćenje imama u Trebinju i dovođenje Trebinja u status gatačkog džemata jer ko biva sada je sva vlast u rukama gačana /a ovaj imam iz Teočaka ne sluša/pa što se nebi leškarili i po Trebišnjici i sjedili pod čuvenim platanima a i more je blizu /kojeg se nisu udostojili pozvati da i on tj. probam tu jagnjetinu- valjda sam je zaslužio/ već su me blatili, ljagali i olajavali o čemu postoje pamćenja i potvrde svjedoka.

Bez znanja nadležnog imama su otvarali tamošnju džamiju radi namaza a onda uz jagnjetinu olajavanje i klevetanje imama i Medžlisa i to oni nazvaše sastankom.

Poručujem im da ih se ne bojim, da su za mene lično bili i ostali ljudi koji žele samo karijeru i dominaciju.
Poručujem im da nose ruke i sebe dalje od Trebinja jer mi se nešto prohtjelo sjedenje pred pravim kamerama i govorenje u mikrofone. Ako progovorim sve vertikale bile vjerske ili političke mogle bi postati horizontale!, poručuje glavni trebinjski imam.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close