EBRD: Za kredite bankama na zapadnom Balkanu 500 miliona EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ odobrila je partnerskim bankama do 500 miliona eura za kreditne linije da bi podstakla dugoročno kreditiranje domaćih preduzeća i privatnih klijenata u zemljama zapadnog Balkana i Hrvatskoj, koje su nedavno pogodile poplave.
Iz ove banke je saopšteno da su sredstva odobrena prema Četvrtom okvirnom finansijskom programu za zapadni Balkan i Hrvatsku /VBFF četiri/ koji treba da odgovori na potencijalne dodatne potrebe za finansiranje, nakon nedavnih poplava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.
Ovaj program obuhvata kreditne linije, ulaganje u kapital preduzeća, hibridne instrumente i garancije za domaće banke i nebankarske finansijske institucije u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća i privatnih klijenata.
Prve dvije transakcije u okviru ovog programa od 50 miliona eura biće odobrene za UniCredit banku Srbija, treću po veličini komercijalnu banku u zemlji, od čega se 40 miliona eura odnosi na kreditiranje privatnih malih i srednjih preduzeća, a 10 miliona eura za povećano kreditiranje privatnog stambenog sektora.
Program VBFF četiri uključuje i Kosovo, koje je postalo članica i zemlja operacija EBRD-a u 2012 godini.
„Program VBFF četiri predstavlja nastavak dosadašnje uspješne podrške EBRD-a mikro, malim i srednjim preduzećima i podržava jačanje finansijskog sektora u zemljama zapadnog Balkana i Hrvatskoj. Ovo je veoma efikasna platforma za podršku segmentima tržišta koji su nedovoljno finansirani, uključujući hipotekarne kredite i kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća“, rekao je direktor odjeljenja finansijskih institucija EBRD-a Henri Rasel.
On navodi da je jačanje privatnog i finansijskog sektora u regionu veoma značajno – naročito sada kada se države kao što su BiH, Srbija i Hrvatska oporavljaju od štete nanesene tokom nedavnih poplava.
Očekuje se da će ovaj program pružiti podršku lokalnim mikro, malim i srednjim preduzećima da zamijene ili poprave imovinu oštećenu tokom poplava u pogođenim zemljama.
U saopštenju iz EBRD-a podsjećaju da EU, Svjetska banka i UN sa vlastima u zemljama pogođenim poplavama pripremaju izvještaj o procjeni štete.
EBRD je u vlasništvu 64 zemlje i dvije međunarodne institucije.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close