EBRD: Poltika rizik za ekonomski rast BiH u 2014.

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ u najnovijem izvještaju o ekonomskim kretanjima u regiji,  BiH u ovoj godini predviđa rast od 1,8 posto, što je istovjetno kao i u prognozi iz oktobra prošle godine.

Za prošlu godinu u ovoj instituiji sa sjedištem u Londonu, ekonomski rast BiH procjenjuju na 0,8 odsto.

– Bosaskoheregovačka ekonomija izašla je iz reccesije sa procijenjenim rastom od 0,8 posto u 2013. godini. Ekonomski i politički reformski programi su zaustavljeni u odnosima sa EU , što ugrožava daljnja sredstva EU.
U isto vrijeme ,vlasti su pokazale predanost ciljevima dogovorenim u ovkiru MMF aranžmana, odobrenog u septembru 2012. godine, sa četiri do sada završena pregleda. Ekonomski oporavak će se nastaviti i u 2014. na krilima snažnog rasta izvoza i porastu domaće potrošnje.
Zamrzavanje IPA fondova za BiH, međutim, može imati negatiivne implikacije na investicije u ovoj godini. Vrlo izazovno političko okruženje predstavlja daljnji negativni rizik scenariju rasta.
EBRD nije značajno promijenila ekonomske ocjene i prognoze za regiju, u kojoj djeluje.
Trideset četiri države u kojima je ova banka prisutna, prošle godine je zabilježilo 2-odstotni rast, a ove godine procjenjuje se da će rast iznositi 2,7 odsto.
Najbrži rast ove goine imat će Mongolija 14%, a najveći pad Slovenija 2,0%.
Ekonomije centralne Evrope i Baltika su prema izračunima banke lani imale rast od 1,1 odsto, a ove godine bi trebale imati 2,2 odsto. Oporavak je konačno počeo u Hrvatskoj (lanjsko smanjenje 0,7 odsto se ove godine popravlja na jedan odsto), Poljskoj (sa 1,3 na 2,7 odsto) i Slovačkoj ( sa 0,9% na dva odsto).
Najbolje rezultate u tom području bilježe Latvija i Litva. Prva je imala lani 4,4 odstotni, a druga 2,8 odstotni rast. Ove godine bi njihov BDP trebao naporedovati na 4,1, odnosno 3,3, odsto.

Prednjače Kosovo i Makedonija
Od zemalja u bližem susjedstvu EBRD najveći rast u 2014. prognozira Kosovu 3,5 i Makedoniji 3,0 odsto, Crnoj Gori se rast projenjuje na 2,0  odsto, a Srbiji na 1.3 odsto.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close