EBRD odobrio EPBiH kredit od 35 miliona eura

Delegacija “Elektroprivrede BiH” u Londonu je uspješno okončala pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ o finansiranju izgradnje Hidroelektrane /HE/ “Vranduk” na rijeci Bosni i proširenju kapaciteta Hidroelektrane “Una – Kostela” na rijeci Uni, za šta je ovoj kompaniji odobren kredit od 35 miliona eura, po veoma povoljnim uslovima. Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE “Vranduk” planirano je 26 miliona eura, dok je za HE “Una – Kostela” planirano devet miliona eura.
Sredstva namijenjena za izgradnju objekata biće operativna nakon završetka propisanih procedura, saopšteno je iz “Elektroprivrede BiH”.
Radi dugoročnog snabdijevanja potrošača električnom energijom, Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je utvrđen javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, među kojima je izgradnja HE “Vranduk” – prvi prioritet.
Izgradnja HE “Vranduk” i “Una – Kostela” doprinijeće ukupnom smanjenju emisije ugljen-dioksida i ostalih zagađujućih materija, poboljšati ukupan odnos energije proizvedene u hidro i termoelektranama “Elektroprivrede BiH”, te doprinijeti ekonomskom i privrednom razvoju Federacije BiH.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close