Delegacija EBRD-a posjetila Centralnu banku BiH

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predvođena Jamesom Hudsonom posjetila je Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Delegacija je razgovarala s guvernerom CBBiH Kemalom Kozarićem te predstavnicima entitetskih agencija za bankarstvo i Agencije za osiguranje depozita BiH.

Posjeta predstavnika EBRD upriličena je u sklopu redovnih godišnjih konsultacijskih posjeta predstavnicima vlada i poslovnog sektora zemalja u kojima EBRD investira, tokom koje se žele upoznati s načinom rada predstavništva u BiH, te s mogućnostima za unaprijeđenje saradnje i povećanje nivoa investicija.

Interesiralo ih je i stanje u bankarskom sektoru, te način funkcionisanja programa osiguranja depozita u BiH.

Kozarić je istakao da je EBRD vrlo važan institucionalni investitor za BiH, te je posebno važno, s obzirom da BiH nema pristup europskim fondovima kao zemlje sa statusom kandidata, to što je i tokom globalne finansijske krize EBRD ostao podrška projektima u infrastrukturi, finansijskom i privatnom sektoru.

Ukupno je do sada EBRD, do kraja 2011. godine, odobrio oko 1,4 mlrd EUR, a prošle godine odobreno je 125 miliona EUR za infrastrukturne projekte, elektroenergetski sektor i privatni sektor.

Kozarić je istakao da BiH ima velike potencijale, koji bi trebali biti motivirajući za potencijalne investitore. Uz to, za očekivati je da ulazak Hrvatske u EU bude dodatni poticaj vlastima u BiH da urade nešto više na poticanju rasta.

Tokom razgovora konstatovana je obostrana saglasnost o potrebi daljeg investiranja u BiH, gdje su se predstavnici EBRD posebno interesirali za mogućnost povećanja kreditiranja realnog sektora.

Naglasili su da je najveći dio kreditnog portfolija ove institucije za industrijsku proizvodnju predviđenog za Zapadni Balkan namijenjen upravo BiH, te očekuju da će i buduća strategija ostati jednako fokusirana na privatni sektor.

Direktori agencija za bankarstvo upoznali su goste s pokazateljima i stanjem u bankarskom sektoru, te istakli kako smanjena kreditna aktivnost nije uzrokovana restriktivnom regulativom nego opreznijom procjenom rizika od strane banaka.

Takođe, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH je upoznao predstavnike EBRD sa programom osiguranja depozita, te procentima pokrivenosti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close