EBRD odobrila 26. mil. eura za HE Vranduk, očekuje se tender za izvođača

Dok se čeka da bude raspisan tender za izgradnju HE Vranduk, Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je finansijer projekta je uputila zainteresovane ponuđače u projekat izgradnje ove hidrocentrale, ali i sanacije HE Una.

Investitor projekata je Elektroprivreda BiH, a izvor finansiranja je kredit EBRD-a.

Kako se navodi u obavještenju EBRD-a, kao dio investicijskog plana 2012-2020 za modernizaciju proizvodnih kapaciteta, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine namjerava iskoristiti sredstva iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu do 35 milijuna eura za finansiranje sanacije hidroelektrane Una (finansiranje EBRD-a do 9,0 mil. eura), te izgradnju MW hidroelektrane Vranduk (EBRD finansiranje do 26 eura mil.).

EPBiH je nedavno usvojila plan za poboljšanje učinkovitosti svojih postojećih hidrocentrala i značajno smanjene emisije ugljika do 2020. godine. Više od 130 milijuna eura bit će uloženo u projekte hidroelektrana, uključujući HE Una i HE Vranduk.

Što se tiče HE Una radiće se rekonstrukcija postojećih kapaciteta, te izgradnja još jednog dijela hidrocentrale od 6,4 MW (lijeva strana rijeke Une). Dok će se HE Vranduk raditi ispočetka i imaće instalisanu snagu od skoro 20 MW.

Kredit EBRD će finansirati potrebne radove na poboljšanju infrastrukture na HE Uni i ugradnju dodatnih 6.4MW turbine, povećanje kapaciteta postrojenja sa 9.4MW na 15.8MW.

EPBiH će također biti implementator ovog projekta.

Kako EBRD navodi finansiranje ovog projekta će biti organizirano kroz dugoročni komercijalni zajam te na taj način žele postaviti referencu za elektroenergetski sektor u BiH i poslati pozitivan signal bankarskom sektoru u našoj zemlji.

U sklopu ovog projekta, EBRD je uradila tehničku pomoć za pružanje podrške za izradu novog energetskog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da će proces javne nabavke započeti uskoro za izgradnju MW HE Vranduk, budući da je direktor EPBiH Elvedin Grabovica najavio ranije da će tender za izvođača radova biti raspisan u martu. Tender za HE Una neće biti objavljen do 2015. godine.

Ugovori za izvođenje radova će biti međunarodni, a kako EBRD ističe sredstva zajma Banke neće se koristiti u svrhu plaćanja bilo fizičkih ili pravnih osoba, ili za bilo kakav uvoz robe, ako je takvo plaćanje ili uvoz zabranjeni odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda donesenoj prema Poglavlju VII Povelja Ujedinjenih naroda.

Inače, već su krajem januara građevinske mašine počele nasipati “poluotok” i pregrađivati rijeku Bosnu na mjestu gdje će uskoro početi nicati hidroelektrana Vranduk.

Instalisana snaga HE Vranduk je 19,63 MW, sa godišnjom proizvodnjom 96,38 GWh. Kako su kazali iz Elektroprivrede BiH ovo kapitalno intenzivan projekt čija će realizacija doprinijeti ekonomskom rastu i razvoju Federacije BiH, a naročito Zeničko-dobojskog kantona i Općine Zenica, na čijem je prostoru predviđena lokacija za izgradnju. Projekt pruža mogućnost upošljavanja značajnog dijela domaće radne snage, naročito građevinske operative i proizvodnih sredstava u četverogodišnjem periodu, a u periodu eksploatacije otvaranje novih stalnih radnih mjesta i povećanje proizvodnje električne energije. U toku eksploatacije objekta, raspodjelom koncesione naknade, naknada za vode, poreza na dobit i slično, poboljšat će se finansijska osnova za razvoj lokalne zajednice i FBiH.

Očekuje se da gradnja HE Vranduk traje 46 mjeseci, a vrijednost projekta je 127 miliona KM.

Elektroprivreda BiH će u projekat izgradnje HE uložiti 22 miliona KM  vlastitih sredstava, a izgradnja bi trebalo da traje četiri godine.

A.Šulović

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close