EBRD i KfW pokrenuli fond od 100 miliona eura za Zapadni Balkan

Evropska banka za obnovu i razvoj i Njemačka razvojna banka KfW pokrenule su novi fond od 100 miliona eura za unapređenje infrastrukture na zapadnom Balkanu.

Za Fond za razvoj opštinske infrastrukture (MIDF), osnovan je uz podršku vlada Njemačke i Švicarske, EBRD će obezbijediti 40 miliona eura.

Cilj novog fonda je da se podstakne rast tržišta opštinskih kredita i postigne dugoročna održivost usluga lokalnih samouprava na zapadnom Balkanu.

Fond će uvesti novi i preko potrebni element u finansiranje infrastrukture jer će biti fokusiran na kreditiranje malih i lokalnih samouprava srednje veličine koje obično imaju ograničene kapacitete da pripreme održive infrastrukturne projekte i takođe im je otežan pristup finansiranju od strane komercijalnih banaka.

MIDF će sarađivati sa lokalnim komercijalnim banakama u regionu i doprinijeti povećanju kredita i likvidnosti i pružati tehničku pomoć kako bi ohrabrio banke da preuzmu rizik kreditiranja lokalnih samouprava.

Iz Fonda će se finansirati projekti u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini pri čemu će minimalni zajmovi biti 100.000 eura a maksimalni pet miliona.

Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je da će novi fond doprinijeti da se prevlada stanje konstantno nedovoljnih investicija u infrastrukturu u velikom dijelu zapadnog Balkana.

EurActiv.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close