-TopSLIDEKultura

Džozef Pulicer je umro 29.10.1911.

Džozef Pulicer (Joseph Pulitzer)
10. aprila 1847. – 29. oktobar 1911.

“Uvijek se boriti za napredak i reforme, ne podnositi nepravdu ili korupciju, uvijek se boriti protiv demagoga na svim stranama, ne pripadati nijednoj političkoj stranci, uvijek se protiviti privilegovanoj kasti i pljačkašima javnosti, ostati posvećen javnim interesima, uvijek biti drastično nezavisan!“

Godine 1917. prema Pulitzerovoj želji prvi put je dodijeljena Pulicerova nagrada. Ova nagrada se dodjeljuje svake godine za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike.

29.10.1911. – Umro je američki novinar mađarskog porijekla Džozef Pulicer (Joseph Pulitzer), začetnik “žute štampe”, iz čije se fondacije svake godine dodjeljuje “Pulicerova nagrada” za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku. Emigrirao je kao mladić u SAD, učestvovao u Američkom građanskom ratu i biran u Kongres. Bio je vlasnik listova “World” i “Evening world” u Njujorku i “Post-dispatch” u Sent Luisu. Na Kolumbija univerzitetu 1903. godine osnovao je prvu novinarsku školu.

Termin “žuta štampa”  – oblik novinarstva koga karakterizuje nastojanje da se publici umjesto detaljnih i objektivnih daju “atraktivne” informacije – porijeklo vodi od “Yellow Kid”-a ( odnosno Žutog dječaka )

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close