Dženazu namaz Husejinu Smajloviću klanjalo više hiljada sugrađana

Porodica, rodbina, prijatelji, radne kolege, načelnici drugih općina i gradova iz Bosne i Hercegovine danas su se u Zenici oprostili od gradonačelnika Husejina Smajlovića koji je sinoć preminuo u 65. godini života.

Velika sala gradskog vijeća u Zenici bila je mala da primi sve osobe koje su došle da odaju počast načelniku Zenice Husejinu Smajloviću te da se upišu u knjigu žalosti. Predstavnici kantona, Grada Zenice i načelnici općina i gradova u BiH danas su u velikoj sali o Smajloviću govorili i slušali samo riječi hvale.

Odmah na početku komemoracije uvodničar Džemaludin Ramić je kazao kako je Smajlović u svojim posljednjim danima poručio da ne želi velike oproštaje, ali da je bio svjestan svoje uloge i funkcije zbog čega je dao saglasnost sa održavanje današnjeg skupa.

Smajlovićev saradnik Selver Keleštura je kazao kako je ovo prvi put da neće ispuniti njegovu želju, odnosno, da je održana komemoracija sa kojom se nije u potpunosti slagao zenički gradonačelnik.

“Da kažemo nešto čime bi opisali Husu, kako su ga u narodu zvali iz poštovanja, nije moguće jer su siromašne riječi kojima bi se izrazilo ono što se osjeća. Husejin je imao neograničenu energiju i neiscrpne ideje, bio je pokretač i vizionar, čovjek na kojeg se niko nije mogao ljuti. Njegovim preseljenjem na bolji svijet u Zenici ostaje velika praznina”, kazao je Keleštura.

Ispred Saveza općina i gradova u BiH obratio se Muhamed Ramović koji je kazao kako je Zenica, ali i cijela BiH izgubila velikog čovjeka.

“Husejin je bio jedan od najboljih i najuspješnijih načelnika u historiji Bosne i Hercegovine i to potvrđuje i njegov rad i jednostavnost”, izjavio je Ramović.

Prvi čovjek Općinskog odbora SDA Zenica Ibrahim Šišić je poručio da se o Smajloviću može pisati samo o dobrom čovjeku i hrabrom gradonačelniku.

“Doživljavao sam ga kao starijeg političkog brata koji je ulijevao nadu i sigurnost. U svome radu je ostvario goleme rezultate koje će tek buduće generacije znati vidjeti i cijeniti. On je bio takav čovjek koji je volio obične ljude i kojeg je pogađala ljudska patnja. Iskreno je vjerovao da se jednom umire, a dva puta živi i da naša djela će odjekivati u vječnosti. Pamtit ćemo ga kao ljudsku veličinu i po toplini kojom je zračio, a buduće generacije koje se sa njim nisu susretale, pamtit će ga po djelima kojima je izmijenio lice ovog grada. Nekad ćemo biti ponosni što smo živjeli i gradili u vremenu velikog gradonačelnika”, poručio je Šišić.

Nakon komemoracije, u Čaršijskoj džamiji je klanjana dženaza Smajloviću nakon čega je u mjestu Obrenovci, gdje je i rođen, izvršen ukop. Dženazi je prisustvovalo više hiljada sugrađana što govori o njegovoj dobroti i djelima sa kojima se najbolje predstavljao svome gradu, sugrađanima, Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu.

(Klix.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close