BiHPolitika

Džaferović i Komšić o nedolasku predstavnika HDZ-a: Predsjedništvo se treba poštovati

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Šefik Džaferović kazao je danas, nakon prvog sastanka radne grupe o putu BiH ka Evropskoj uniji, da su svi učesnici sastanka svjesni da BiH treba da što prije pokrene reforme na svom evropskom putu i da je potrebno raditi na reformama oko kojih postoji konsenzus.

Naglasio je da postoji nekoliko pitanja koja ne bi trebala biti sporna i koja bi se trebala rješavati u narednim danima i sedmicama, poput pitanja zakona o sukobu interesa, zakona o javnim nabavkama, pitanja implementacije preporuka OSCE-a za poboljšanje izbornog procesa, kao i pitanja uspostavljanja parlamentarnog odbora za stabilizaciju, ali i reforme javne uprave.

– Svi učesnici sastanka jasno su kazali da je potrebno što je prije moguće da se to dogodi u BiH. Želimo da se konačno pokrenemo naprijed iz tačke zastoja na svom evropskom putu – podvukao je Džaferović, dodavši da su svi učesnici sastanka veoma zainteresirani da BiH dobije kandidatski status.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak kojim je Vijeće ministara zaduženo da, u saradnji s Kolegijem za evropske integracije i Direkcijom za evropske integracije, pokrene pitanje izrade novog Akcionog plana za članstvo i realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Međutim, današnjem prvom sastanku nisu prisustvovali politički predstavnici u bh. institucijama iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a lider te stranke Dragan Čović pisao je Džaferoviću objašnjavajući razloge njegovog neprisustva sastanku.

No, Džaferović je danas pozvao HDZ i njihove predstavnike u bh. institucijama (Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda) da učestvuju u onome što je njihovo pravo i ustavna i zakonska obaveza.

– Ako žele reći da poštuju Ustav BiH i zakone BiH, onda oni, kao zvaničnici BiH, moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH u instituciju BiH. Ako kažu da su za evropski put, podsjećam da sve ovo što radimo posljednjih dana, radimo u dogovoru sa EU i zemljama Kvinte. Ako su opredijeljeni za evropski put, neka pomognu da idemo tim putem – pojasnio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da mu je žao što predstavnici HDZ-a nisu došli na sastanak.

– Zašto nisu došli, možda je bolje pitati gospodina Johana Satlera (Johann Sattler). On je neki dan bio sa šampionima evropskih puteva pa mislim da je to pitanje ispravnije njemu postaviti – izjavio je Komšić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close