Dvije trećine bh. drvne industrije pogođeno razornim poplavama

Po nekim procjenama, čak dvije trećine bh. drvne industrije pogođeno je razornim poplavama i trebat će puno vremena za sanaciju i nadam se podršci ovom sektoru koji kontinuirano ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni – izjavio je danas u Sarajevu potpredsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Lordan Iličić.
Ovaj sektor, po njegovim riječima, pokazao je i dosad da posjeduje određenu vitalnost i ostvaruje dobre rezultate čak i bez podrške države.
“Želim vjerovati da ćemo naći snage da i ovu situaciju prebrodimo u što kraćem roku. Rješenje jednim dijelom može biti u jačem uvezivanju drvoprerađivača kako bi se pokazala solidarnost između kompanija i kako bismo zajednički izašli još jači iz svih ovih problema”, istakao je Iličić.
Prije početka seminara o temi “Kako unaprijediti kvalitet proizvoda i izvoza drvne industrije”, koji je Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH organizovala u okviru sajma “INTERIO-EXTERIO”, Iličić je kazao da je drvna industrija, iako postiže dobre izvozne rezultate, došla u fazu kada se nalazi na prekretnici i kada se moraju poduzeti konkretne akcije da bi se dostigao viši nivo.
“Trenutno imamo rast izvoza, međutim još nemamo razvoj koji je veoma važan za dugoročni plasman naših proizvoda. Puno više trebamo uraditi na jačanju branda BiH kao zemlje porijekla kako bismo podigli percipiranu vrijednost naših proizvoda u Evropskoj uniji koja je naše osnovno tržište”, naveo je Iličić, dodajući da se treba poraditi i na dizajnu proizvoda.

Većina firmi iz BiH, kako je napomenuo, konkurira na tržištu isključivo cijenom, što dugoročno nije strategija koja može biti profitabilna i osigurati investicije u tehnologiju, razvoj i rast.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri VTKBiH Suhad Ećo kazao je da firme samostalno ne mogu značajnije unaprijediti kvalitet domaćeg proizvoda i omogućiti još veći izvoz bez podrške države.

“Kada su u pitanju domaći proizvođači, problem predstavlja zastarjela tehnologija. Bez kvalitetne tehnologije ne možete napraviti ni kvalitetan proizvod. Trebaju nam kreditne linije koje će omogućiti finansiranje tehnološkog unapređenja naših preduzeća, a ako uz to dobijemo podršku za malo veću promociju kada je u pitanju izvoz, sigurno možemo očekivati dobre rezultate”, dodao Ećo.
Govoreći o aktuelnoj situaciji nastaloj usljed elementarnih nepogoda u BiH, Ećo je kazao da je Asocijacija drvne industrije i šumarstva oformila timove koji prikupljaju podatke koliko je njihovih članova pretrpjelo štete, a prioritet je da se proizvodne hale dovedu u prvobitno stanje kako bi se nastavio proizvodni proces.
“To su većinom firme koje se bave izvozom i problem je što njihovi kupci ne mogu dugo čekati oporavak. Jako je bitno da se tim firmama urgentno pomogne i u tom smislu očekujemo pomoć državnih, federalnih i kantonalnih institucija”, dodao je Ećo.
Sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Selma Bašagić podsjetila je da VTKBiH već sedmu godinu zaredom organizira stručne seminare u okviru sajma “INTERIO”, kojima je do sada prisustvovalo više od 300 privrednika.
“Nastojimo dovesti eminentne predavače i odabrati teme koje su aktuelne za privrednike. Ove godine seminar smo podijelili u dvije djeline, jedna se odnosi na tehnološka rješenja u drvnoj industriji, a druga na preduslove za unapređenje izvoza proizvoda”, kazala je Bašagić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close