LifestyleZdravlje

Dvanaestogodišnjak iz Georgije na putu da otkrije lijek protiv raka u zelenom čaju

Dvanaestogodišnji Stepheen Litt otkrio je u zelenom čaju hemikalije koje se bore protiv ćelija raka.

Školarac je radio projekt za centar Georgia Science and Engineering Fair, u kojem je koristio antioksidanse iz zelenog čaja protiv ćelija raka u crvima. Osvojio je brojne nagrade i privukao pažnju istraživača širom svijeta.

Stephen je postao zainteresovan za borbu protiv raka nakon što su dvije porodične prijateljice oboljele od raka dojke. Odmah je počeo čitati o raku i našao tekst u kojem se navodi kako je stopa oboljelih od ove bolesti smanjena u Japanu zahvaljujući konzumiranju zelenog čaja.

Tada je sa svojim ocem naručio potrebni materijal putem interneta i napravili su laboratoriju u kući. Uzeo je 100 crva i podijelio ih u četiri grupe kako bi testirao hipotezu o djelotvornosti zelenog čaja.

Crvi su bili zaraženi ćelijama raka. Jedna grupa je bila izložena fitohemikaliji koja se nalazi u zelenom čaju, a druga epigalokatehin-3-galatu (EGCG). Treća grupa je bila izložena kancerogenim ćelijama, dok je četvrta grupa bila kontrolna. Rezultate je analizirao mikroskopom koji mu je poklonio djed i otkrio je da crvi koji su bili izloženi supstancama iz zelenog čaja nisu razvili kancerogene ćelije u tumor.

Sada Stephen želi transplantirati ćelije ljudskog tumora u crve i izložiti ih EGCG-u kako bi vidio da li će “pojesti” ćelije raka.

Njegovi roditelji su veoma ponosni na njega te ističu da je van laboratorije on i dalje normalan 12-godišnjak koji uči, igra tenis, trenira karate i ponekad igra igrice.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close