Duljko Hasić: BiH pred ekonomskim krahom, očekuju nas bolni rezovi

Međunarodni monetarni fond predvidio je da će ekonomski rast BiH iznositi samo 0,7 posto, što je izuzetno nizak postotak. MMF je procijenio i porast deficita tekućeg računa naše zemlje, te rast potrošačkih cijena. Euromoney je prije dva mjeseca objavio kako BiH ima najveće šanse za bankrot na svijetu, a na tabeli konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma BiH uopće i nema, prenosi Klix.ba.

Lošu ekonomsku situaciju i produbljenje krize najavljuju i druge institucije poput Svjetske banke i druge agencije koje ocjenjuju poslovnu klimu za razvoj biznisa u našoj državi.

“Postoji mogućnost da se desi recesija zbog svega što se dešavalo u proteklom vremenu, pogotovo nakon poplava i velike ekonomske krize, te zbog toga što BiH nije uspjela napraviti odgovarajuće pripreme u cilju ostvarivanja povoljnijeg poslovnog ambijenta. S druge strane, BiH drastično zaostaje u razvoju u odnosu na zemlje regiona. BiH nije uspjela iskoristiti IPA fondove u iznosu od 300 miliona eura od 2008. do 2013., a ni danas je nema na listi za Evropsku strategiju 20:20. Predstojećoj garnituri vlasti preostaje da prvo radi na kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta na strukturalnim i ekonomskim reformama”, rekao je ekonomski analitičar i direktor Instituta za edukaciju (ECOS) Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Dujko Hasić.

Poput mnogih ekonomskih stručnjaka, istakao je kako niko od inozemnih investitora neće htjeti uložiti u našu zemlju ukoliko nema povoljnije poslovne ambijente u odnosu na najmanje zemlje regije. Kazao je da nas očekuju bolni rezovi.

“Moram naglasiti da je put BiH prema evropskim integracijskim procesima imperativ i bez toga naša zemlja neće moći napraviti značajniji ishod. S druge strane, moraju se napraviti odgovarajuće pripreme za rasterećenje zakonske regulative jer još nije usvojen proces harmonizacije, odnosno koordinacije, što predstavlja ključnu prepreku za rad od entitetskog do državnog nivoa. Privredni subjekti traže konsenzus od budućih vlasti kako bi se kreirala strategija razvoja, iskoristile komparativne prednosti BiH i napravili odgovarajući ishodi”, rekao je Hasić.

Naglasio je kako je BiH prezadužena zemlja, kako na vanjskom tako i na unutarnjem planu.

“Također, 560.000 ljudi je nezaposleno, pogotovo mladih. Prema posljednjim anketama, njih 71 posto želi otići iz zemlje. Oni trebaju ostati ovdje i kreirati ambijent i učestvovati u izgradnji ove zemlje”, kazao je Hasić.

Podsjetimo, MMF je u svom najnovijem izvještaju predvidio da će ekonomski rast BiH u ovoj godini biti svega 0,7 posto i on je usljed uticaja poplava revidiran naniže u odnosu na prognozu iz aprila ove godine, kada je procjenjivan na dva posto. Procijenio je da će deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini iznositi 11 posto, nakon prošlogodišnjih 5,4 posto, dok je za narednu godinu procjena -9,1 posto, a u 2016. godini – 5,5 posto. Potrošačke cijene u BiH, prema prognozama MMF-a za 2014. godinu, bilježit će godišnji rast od 1,1 posto, a 1,5 posto u 2015. godini.

seebiz.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close