Dugi pregovori oko uspostave vlasti odrazit će se na likvidnost BiH

Eventualni dugi pregovori oko uspostave vlasti odrazit će se na likvidnost BiH, istakao je Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, gostujući u emisiji Danas Radija Bosne i Hercegovine.

“Ukoliko uspostava vlasti potraje iza nove godine, tu bi mogli nastati već neki problemi sa finansiranjem domaćih obaveza. Vanjske obaveze nisu problem, jer one su prvi prioritet i prije svih isplata, i plata i drugih obaveza, materijalnih troškova. Svima je u interesu da što prije budu u poziciji da razgovaraju u narednom periodu za Bosnu i Hercegovinu”, dodao je on.

Na pitanje koliko smo blizu ili daleko od bankrota, hoće li nove vlasti morati pribjeći mjerama štednje poput onih koje je, recimo, uvela Vlada Srbije, nepopularnim potezima, kao što su smanjenje plata ili penzija, Kozarić naglašava:

“Čujem da u javnosti neki autoriteti ili neki javni radnici često upotrebljavaju riječ bankrot, što znači da zemlja, prije svega, ne može da servisira svoje vanjske obaveze, a, naravno, poslije toga i unutarnje obaveze. Mislim da Bosna i Hercegovina nije u toj situaciji i da neće doživjeti takvu sudbinu. Naravno, situacija nimalo nije ružičasta i svi oni koji budu u poziciji da donose odluke koje su važne za Bosnu i Hercegovinu, imat će jako puno posla, prije svega, reforme su pred nama. Te bolne reforme će sigurno biti na dnevnom redu i sigurno će biti  otpora i sindikata i građana. Javna potrošnja, koja je preko 45% na nivou Bosne i Hercegovine, složen državni aparat, koji, također, jako košta sve poreske obveznike, opterećenje na plate, koje su možda najveće u regionu, razlozi su zbog kojim moramo ubrzati neke ekonomske reforme da bi Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnom, sretnijim mjestom za strane infesticije, te da bi domaće investitore stavili u istu ravan sa stranim investitorima.”

BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close